020 530 0160

Voorzieningenrechter: shareconnector onrechtmatig

Gepubliceerd op 24 januari 2008 categorieën ,

De Amsterdamse Voorzieningenrechter heeft vandaag geoordeeld dat de website Shareconnector.com onrechtmatig is. Op de site werden op inhoud en kwaliteit gecontroleerde links naar illegale bestanden op het p2p-netwerk eDonkey aangeboden. De eigenaar is nu door de rechter een verbod opgelegd op verbeurte van een dwangsom, zo bericht BREIN.
 
Rondom Shareconnector.com is reeds veel te doen geweest. Na een strafzaak tegen de beheerders en een huiszoeking bij het bedrijf op last van BREIN, was de site al een tijd uit de lucht. BREIN wilde echter eveneens een onthoudingsverklaring zien, hetgeen de beheerder van de site steeds weigerde. Brein stapte daarop naar de rechter.


Die heeft nu bepaald dat ‘het puur als hobby structureel en systematisch behulpzaam zijn bij het gebruik maken van inbreuken, zonder rekening te houden met de belangen van de rechthebbenden, in strijd [is] met de zorgvuldigheid die [de eigenaar van de site] in het maatschappelijk verkeer betaamt en dus onrechtmatig jegens de rechthebbenden wier belang BREIN vertegenwoordigt.’
 
“Op zich een duidelijk verhaal”, zegt BREIN-directeur Tim Kuik. “Het is onrechtmatig om met je site systematisch en structureel gebruik te maken van ongeautoriseerde bestanden. Het maakt niet uit of die bestanden elders staan opgeslagen en dat het uitwisselen van die bestanden niet direct via de site verliep maar tussen gebruikers. Als je site structureel middels links of codes naar ongeautoriseerde bestanden verwijst dan is die site verboden.” 


Deze opmerking van Kuik is op zijn minst kort door de bocht. De rechter gaat namelijk door met te stellen dat de site de bestanden ‘selecteert en indexeert’. En hoewel het handelen van Shareconnector dus niet een auteursrechtelijk relevante openbaarmakingshandeling constitueert, acht de rechter dit ‘faciliteren van openbaarmaking’ toch onrechtmatig. Er mag vanuit worden gegaan dat de Voorzieningenrechter hierbij veel waarde heeft gehecht aan het feit dat Shareconnector door het selecteren en indexeren veel meer deed dan alleen maar nalaten inbreukmakende bestanden te verwijderen. Shareconnector bevorderde door haar handelen de inbreuk.  Ik heb overigens de uitspraak zelf nog niet gevonden. Mail ‘m mij, dan kom ik erop terug.


De eigenaar kondigt op zijn site aan dat hij in hoger beroep zal gaan omdat ‘de rechter het niet begrepen heeft.’ Kuik vindt dat prima: “Dan zal BREIN het Hof duidelijk maken dat dit niet alleen een onrechtmatige daad is maar ook een eigen inbreukmakende openbaarmaking door de site zelf.” Makkelijker gezegd dan gedaan, maar indien aangetoond wordt dat inderdaad 95% van de bestanden illegaal waren, is dit een feit dat door de rechter wellicht meegewogen wordt.


Al met al lijkt dit een uitspraak die in hoge mate gestoeld is op het specifieke karakter van Shareconnector.com.


Lees hier het hele bericht van BREIN.

Bron: brein.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen