NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Volg-me-niet-register voor online reclame

Volg-me-niet-register voor online reclame

Binnenkort kan je dit icoontje wellicht vinden op veel websites. Door op het icoontje te klikken kan je dan aangeven dat je niet wil dat de betreffende website je surfgedrag registreert en opslaat, met het doel om je relevante advertenties te tonen. Je komt op een lijst terecht van mensen die niet gevolgd willen worden. Als je op de lijst staat, betekent dat wel dat je minder relevante advertenties zal zien. Andere bedrijven zullen zelfs helemaal geen advertenties meer laten zien aan mensen die op de lijst staan. Het idee is vergelijkbaar met het "bel-me-niet"-register, waarmee je in Nederland kan aangeven dat je niet gebeld wenst te worden door telemarketeers.

Het gaat hier echter om online behavioral advertising. Dat komt er eigenlijk op neer dat je surfgedrag gevolgd worden, zodat websites voor jou relevante reclames kunnen laten zien. Heb je de laatste tijd gezocht naar een fijne zonvakantie, dan zal je bijvoorbeeld veel advertenties van reisorganisaties te zien krijgen. Aan de ene kant erg handig, maar er kleven wel wat privacy-aspecten aan deze werkwijze. Er wordt namelijk een vrij uitgebreid profiel van je geschetst op basis van je surfgedrag. In dat profiel kan ook gevoelige informatie terecht komen, zoals je seksuele voorkeuren of gezondheidsproblemen.

In het Amerikaanse congres bestonden dan ook grote zorgen over de privacybewaking bij online behavioral advertising. In de Self Regulatory Principles for Online Behavioral Advertising (juli 2009) gaven de grootste Amerikaanse media en marketing bedrijven al aan om meer te zien in zelfregulering dan wetgeving van hogerhand. Het gaat om zo’n 5000 bedrijven, waaronder Google, Microsoft, Yahoo, Disney en Verizon. Nu hebben ze die principles dus omgezet in concrete plannen.

Lees meer op Aboutads.info

Door: Anke Verhoeven

BRON: Adformatie.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.