NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Viviane Reding: in oktober schema over aanpassing Privacyrichtlijn

Viviane Reding: in oktober schema over aanpassing Privacyrichtlijn

Eurocommissaris Viviane Reding (Justitie) streeft naar een 'Digital Single Market' in Europa. In dat kader heeft ze in een speech gezegd dat ze in oktober een schema voor de herziening van Europese Privacyrichtlijn wil lanceren. (Dit is de richtlijn waar de Nederlandse Wet Bescherming Persoonsgegevens op gebaseerd is.)

 

Om een vrij digitale markt te scheppen wil Reding onder meer de bescherming van privacy verbeteren. Online wil ze vooral de transparantie vergoten. Bedrijven moeten consumenten volledige en begrijpelijke informatie verstrekken voor zij persoonsgegevens verzamelen. Ook wil Reding betere regels voor het on line vragen van toestemming van consumenten voor het verwerken van persoonsgegevens. Het moet bij toestemming écht gaan om een ‘vrije, specifieke en op informatie berustende wilsuiting’. Dit is een nobel streven, maar het is niet schokkend. Dezelfde eisen staan al in de huidige Privacyrichtlijn. Het kan uiteraard geen kwaad die eisen te verduidelijken. Bij gegevensverzameling op het Internet (bijvoorbeeld door middel van cookies) is transparantie momenteel inderdaad ver te zoeken. Talloze onderzoeken laten zien dat de gemiddelde internetgebruiker geen idee heeft dat zijn surfgedrag wordt bijgehouden.

 

Wat wel nieuw is, is dat Reding al volgende maand een schema voor de herziening wil lanceren. Er wordt al ruim een jaar gesproken over de herziening van de Privacyrichtlijn. De vaart was er echter uit. Vorige maand besliste de Europese Commissie nog de herziening van de Privacyrichtlijn zeker een jaar uit te stellen.

 

Reding wil verder haast maken met een Richtlijn Consumentenrechten.

 

Lees hier de speech.

BRON: EU


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.