NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Videocodec VP8 nu echt open source

Videocodec VP8 nu echt open source

Google heeft de licentie voor zijn videocodec VP8 aangepast na klachten uit de open source gemeenschap. De oorspronkelijke licentie, een gewijzigde BSD-licentie, zou de bepaling bevatten dat de licentie voor WebM (het videoformaat dat VP8 gebruikt) zou vervallen zodra een partij een octrooirechtelijke claim over VP8 in zou dienen. Deze bepaling stuitte bij de open source gemeenschap op veel kritiek: VP8 maakt gebruik van diverse technologie├źn waarop (in de VS) honderden octrooien op rusten. Met de schrik daarvoor zou VP8 daarom niet geheel open source zijn.

Google heeft gehoor gegeven aan die kritiek en heeft de VP8 codec nu volledig open source gemaakt. De codec is nu gelicentieerd onder een volledige BSD licentie.

Met VP8 heeft Google een nieuw alternatief voor de geoctrooieerde, "closed source", h.264-codec, dat wordt gesteund door Apple en Microsoft. 

Mozilla en Opera hadden eerder al laten weten h.264 te boycotten als standaardformaat voor video in HTML5, wegens het gesloten formaat daarvan. Nu Google's VP8 volledig open source is, zullen Mozilla en Opera deze codec wel ondersteunen. Ook Adobe heeft laten weten de VP8 codec te zullen ondersteunen in Flash.

Lees hier het bericht.

BRON: webwereld.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.