NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Video op het web: Een open standaard in aantocht?

Video op het web: Een open standaard in aantocht?

Google zet wederom een stap in de richting naar een meer open en vrij wereldwijd web. Google geeft namelijk financiële steun aan het Open Source project Theorarm. Theorarm is een decoding bibliotheek voor Ogg Theora: een belangrijke open source video codec.

Dit is interessant, aangezien het gebruik van Ogg Theora een belangrijk aandeel kan leveren aan een vrij toegankelijk web, dat niet afhankelijk is van “proprietary” standaarden. Bovendien is de stap opmerkelijk: Google gebruikt op dit moment HTML-5 ondersteuning voor Youtube, met de proprietary coded H264. Zoals ik al eerder heb geschreven, heeft de Free Software Foundation Google eerder al aangeschreven om gebruik te maken van open codecs voor bijvoorbeeld Youtube. Daarbij ging het echter om de VP8-codec. Wellicht dat Google dus overstag zal gaan?

Het grootste nadeel aan huidige veel gebruikte videocodecs, zoals Flash en HTML5, is dat er veel problemen zijn met interoperabiliteit en afhankelijkheden van de codecs. Zo werkt Flash niet op de meeste telefoons. HTML5 is weer afhankelijk van schermformaten, en ook dat is dus geen ideale oplossing. Kortom, de codec waar video’s mee worden afgespeeld moet gewoon overal en altijd beschikbaar zijn. Dan is het een voordeel om voor een vrije standaard te kiezen. Ogg Theora maakt daarvoor een goede kans.

Omdat Ogg Theora Open Source is, kan iedereen de standaard vrij gebruiken. Decoderen van Ogg Theora is relatief eenvoudig. Het is dus eerder aannemelijk dat afhankelijkheden en problemen met interoperabiliteit worden weggenomen door het gebruik van een Open Source standaard als Ogg Theora.

Of Ogg Theora inderdaad een meer gebruikte standaard zal worden, zal afhangen van veel omstandigheden. Maar aangezien Google Ogg Theora nu zal gebruiken voor een klein segment, kan er op wijzen dat Google meer gebruik zal gaan maken van Ogg Theora, ook in andere bedrijfstakken. Wat mij betreft zou dat een goede stap voorwaarts zijn naar een meer open en vrij wereldwijd web.

Lees hier het bericht.

UPDATE: Inmiddels gaan er geruchten dat Google volgende maand bekend zal maken de VP8-codec te gaan 'open sourcen', zoals verzocht door de Free Software Foundation.

BRON: Techworld.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.