NL EN

Viacom vs. Google: hoger beroep

Onlangs won Google-dochter Youtube een rechtzaak van Viacom in de Verenigde Staten: Youtube is niet aansprakelijk voor auteursrechteninbreuk door haar gebruikers. Zoals te verwachten gaat Viacom in hoger beroep. Dit is begrijpelijk, want voor Viacom staat er veel op het spel: het bedrijf eist een miljard dollar van Youtube.

 

Het is een belangrijke zaak, want vele Web 2.0 diensten met user generated content zouden waarschijnlijk niet mogelijk zijn als zij aansprakelijk gehouden kunnen worden voor content van gebruikers. Aan de andere kant is het ook voor rechthebbenden een belangrijke zaak. Zij moeten soms toezien hoe individuele gebruikers auteursrechtelijk materiaal uploaden. Vooral in Europa schrikken rechthebbenden er vaak voor terug om individuele uploaders voor het gerecht te dagen.

 

Als de Amerikaanse rechters blijven beslissen dat diensten zoals Youtube niet aansprakelijk zijn voor auteursrechteninbreuk, en Europese rechters houden dergelijke diensten wel aansprakelijk, zouden internetbedrijven wellicht niet snel geneigd zijn zich in Europa te vestigen.

 

Zie hier een uitgebreid bericht over de rechtzaak met verdere links. 

 

Lees meer in het Nederlands op de site Future of Copyright, en in het Engels bij Cnet.

 

BRON: Future of Copyright, Cnet


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.