NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Vaste boekenprijs wankelt door uitspraak Hof

Vaste boekenprijs wankelt door uitspraak Hof

Het Amsterdams gerechtshof heeft geoordeeld dat kortingssite SplinQ.nl boeken tegen reductie mag blijven aanbieden.

De website verdient zijn geld door zeer uiteenlopende producten, waaronder boeken, met korting te verkopen via een zogenoemde pay back-constructie. De site brengt de producenten geld in rekening omdat SplinQ 'adverteert' - in de praktijk is dat niet meer dan het plaatsen van banners. Klanten die een vakantiereis, spijkerbroek, roman of ander product aanschaffen, krijgen later een deel van het advertentiegeld op hun rekening gestort. Zo kan SplinQ de boeken van Bol.com 4 procent goedkoper aanbieden.

Gevoelig
Dat ligt gevoelig. Volgens het Commissariaat voor de Media (CvdM) zou de reductie in strijd zijn met de Wet op de vaste boekenprijs. Daarin wordt gesteld dat boekverkopers niet mogen concurreren door af te prijzen. Het hof oordeelt dus anders. Wat SplinQ met zijn klanten afspreekt gaat de boekenverkoper niets aan, is kort gezegd de redenering.

Volgens het CvdM heeft de uitspraak geen vergaande consequenties. De Volkskrant vroeg mij om commentaar.

Auteursrechtadvocaat Christiaan Alberdingk Thijm denkt dat de uitspraak wel degelijk andere pay back-constructies uitlokt. En niet alleen bij websites: 'Als boekhandels flyeren voor boeken of goede recensies op hun website plaatsen, zouden ze daarvoor ook een vergoeding bij uitgevers kunnen bedingen. Die kunnen de boekhandels dan weer deels aan hun klanten aanbieden.'

Beschermen kleine auteurs
Alberdingk Thijm hoopt dat de uitspraak van het hof het einde van de vaste boekenprijs zal inluiden. 'De regeling doet niet waarvoor hij bedoeld is, het beschermen van kleine auteurs', zegt de advocaat. 'De huidige boekenmarkt wordt gekenmerkt door een select aantal bestsellerauteurs en verder een heleboel schrijvers die amper iets aan hun boeken verdienen. Veel uitgevers hebben als verdienmodel om boeken al heel snel te verramsjen, dan blijft er voor auteurs niets meer over. Ook vertalers lijden eronder. Omdat de wet niet geldt voor buitenlandse boeken, is een bestseller in het Engels vaak veel goedkoper dan de Nederlandse vertaling.'

Het Commissariaat voor de Media overweegt bij de Hoge Raad in cassatie te gaan tegen de uitspraak. Daarvoor heeft de toezichthouder drie maanden de tijd.

Lees hier het bericht.

BRON: De Volkskrant


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.