NL EN

VARA zwicht voor bedreigingen

De VARA heeft de omstreden cartoon van tekenaar Adriaan Soeterbroek van de website Joop.nl verwijderd. Reden om de cartoon te verwijderen zijn "ernstige bedreigingen" die volgens de VARA jegens VARA-medewerkers zijn geuit, aldus de VARA is een persbericht. De VARA geeft niet aan wie er bedreigd zijn er waar die bedreigingen precies uit bestaan. De VARA heeft aangifte gedaan.  Het VARA-bestuur verklaart hierover het volgende.

"Bedreigingen mogen geen invloed hebben op het beleid en de journalistieke afwegingen. Er kunnen zich echter situaties voordoen waarin het veiligheidsgevoel van medewerkers dermate wordt aangetast, dat ze niet meer op een goede manier hun werk kunnen doen. Dat laatste heeft bij deze concrete situatie in onze afweging de doorslag gegeven."

Kennelijk is een situatie ontstaan waarin men zijn werk niet meer goed kon doen. Zonder de feiten te kennen, is het moeilijk de beslissing van de VARA goed op waarde te schatten. Het verwijderen van een cartoon of welke journalistieke bijdrage ook is een ernstige aantasting van de vrijheid van meningsuiting. Kurt Westergaard, de Deense cartoonist die de omstreden Mohammed-cartoon maakte, leeft al jaren in angst om een aanslag.

Over smaak valt te twisten en ook over de tekening van Soeterbroek ontstond al snel een levendige discussie. Bijvoorbeeld over de vraag of het niet per definitie een zwaktebod is om vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog te trekken. Dat debat is natuurlijk waar het om gaat. De uitingsvrijheid biedt juist bescherming aan uitingen die schokkerend of kwetsend zijn. De cartoon van Soeterbroek blijft dan ook zeker nog binnen de grenzen van het recht. De prent staat overigens nog steeds elders op internet. 

De PVV is het debat uit de weg gegaan. Sterker, het plaatsen van de cartoon op Joop.nl was eerder voor de PVV aanleiding om af te zien van deelname aan het VARA-verkiezingsdebat 'De slag om de Eerste Kamer' op woensdag 16 februari.

Vier jaar gelden deed Geert Wilders aangifte tegen kunstenaar Jonas Staal vanwege een kunstwerk dat hij had gemaakt over de leider van de PVV. Hij had gedenkplaatsen ingericht voor Wilders. Hij omringde een foto van Wilders met brandende waxinelichtjes, bloemen en speelgoedbeertjes. 'Het Openbaar Ministerie ging op verzoek van Wilders door tot de Hoge Raad om Staal veroordeeld te krijgen. Tevergeefs. Hij werd steeds vrijgesproken.

In 2010 verklaarde Wilders zich wel solidiar aan Westergaard. Na een mislukte aanslag op de tekenaar plaatste de PVV de omstreden tekening op de eigen website.

 “Gelukkig is  deze laffe aanslag op Kurt Westergaard mislukt. Maar onze vrijheid staat op het spel. Daarom moeten we allemaal solidair zijn met Westergaard en de vrijheid van meningsuiting. Om dat te onderstrepen plaats ik nu drie van zijn Mohammed-cartoons op onze website.”

Het is duidelijk dat Wilders weinig op heeft met de bekende aan Voltaire toegeschreven uitdrukking.

BRON: VARA


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.