NL EN

Vague, but exciting!

Op 30 april 1993, gisteren exact 20 jaar geleden, maakte CERN (een centrum dat onderzoek doet naar elementaire deeltjes) de voor het World Wide Web noodzakelijke software (broncode) vrij toegankelijk. Een gedenkwaardige dag: de publieke geboorte van ons aller internet! Hoewel Tim Berners-Lee het web al in 1989 had ‘uitgevonden’, werd het web op 30 april 1993 door middel van het beschikbaar stellen van de software én het plaatsen van een statement technologie neutraal en voor een ieder toegankelijk. 

Berners-Lee, natuurkundige, startte het project  World Wide Web’ oorspronkelijk om een gedistribueerd informatiesysteem voor CERN ingenieurs en fysici te ontwikkelen. De toenmalige promotor van Berners-Lee, Mike Sendall, schreef ‘vague, but exciting’ op de voorkant van het onderzoeksvoorstel. Anno 2013 blijken deze woorden het groene licht geweest te zijn voor een heus informatietijdperk.

Aan het einde van ’93 waren er naar schatting zo’n 500 bekende webservers. Twintig jaar later staat de teller op 630 miljoen. Grappig is nog om te vermelden dat Berners-Lee de voor het World Wide Web noodzakelijke software ontwikkelde op een NeXT computer, afkomstig van het door Steve Jobs opgerichte bedrijf NeXT Inc.

Benieuwd naar onze eerste webpagina ooit? CERN heeft de pagina – 20 jaar na dato – ter gelegenheid van het jubileum in ere hersteld: http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html.

Door: Merel Rondhuis

BRON: info.cern.ch, tweakers.net


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.