NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Usenet-indexeerder FTDworld ter ziele

Usenet-indexeerder FTDworld ter ziele

Afgelopen weekend hebben de oprichters van de website FTDworld laten weten definitief met hun platform te stoppen. Uit een melding op de website blijkt dat zij deze keuze bewust hebben gemaakt en daarbij niet zijn beïnvloed door druk van ‘één of andere stichting’.

FTDworld is één van de grotere opvolgers van het in 2011 afgesloten FTD (Fill Threads Database). Dit platform stelde gebruikers in staat om uploads in nieuwsgroepen te ‘spotten’ zodat deze voor andere gebruikers binnen de FTD-omgeving zichtbaar waren. Via een verwijzing naar een externe website werd het vervolgens eenvoudig mogelijk gemaakt om grote hoeveelheden films, series, muziek en software te downloaden.

Deze werkwijze bleef door stichting BREIN niet onopgemerkt en de kwestie verzandde in een juridisch conflict, waarin FTD uiteindelijk aan het kortste eind trok. Ook al indexeerde FTD slechts bestaande uploads en maakte het zelf geen auteursrechtelijk beschermd materiaal openbaar, toch oordeelde de rechter dat FTD onrechtmatig handelde. Het feit dat FTD het uploaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal stimuleerde gaf volgens de Rechtbank voldoende aanleiding om de onrechtmatigheid van het platform vast te stellen.

Sinds het verdwijnen van het platform schoten verschillende FTD-klonen als paddenstoelen uit de grond. Nadat Spotplanet eind 2012 al ter ziele ging na een sommatie van BREIN, gooit FTDworld het bijltje er nu dus ook bij neer. Het is veilig om aan de nemen dat FTDworld met de ‘één of andere stichting’ op BREIN doelt, al ontkent het platform dus dat ze onder de druk van de auteursrechten-waakhond zijn gezwicht.

Met het stoppen van FTDworld is het einde van de usenet-indexsites echter niet in zicht. Naast het aanbod van verschillende andere platforms kondigt FTDworld aan dat een nieuw team hun werkzaamheden onder een andere naam zal voortzetten.PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIES (4)

Abyvonne maandag 23 september 2013 19:08

jammer, dat FTDworld ter ziele is gegaan. Altijd geweldige posts ! Ook bemerk ik, dat mijn downloadsnelheid van 3Mb nu opeens naar 2Mb is gegaan als ik gebruik maak van Spotnet, welke niet zo overzichtelijk is als FTD. Hopelijk komt er snel een doorstart (onder een andere naam) en zou ik graag op de hoogte blijven van die ontwikkeling.

groet Albert

pieter maandag 23 september 2013 21:49

Beste Albert,
de doorstart onder de andere naam is al online. Genaamd DUTplanet

a de groot woensdag 25 september 2013 09:31

Jammer van FTD ik heb veel gebruik van de zeer overzichtelijke site. DUT planet heb ik vanochtend bekeken en ik vind het geen schim van FTD. Ik spreek de hoop uit dat er een vorm van FTD weer terug gaat komen.

Groet, Ab

jaydip zaterdag 28 september 2013 21:58

Voorlopig is Dutplanet in verschillende opzichten Kutplanet.

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.