NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Universal verliest rechtzaak digitale royalties Eminem

Universal verliest rechtzaak digitale royalties Eminem

Universal Music moet FBT Productions, de voormalige productiemaatschappij van rapper Eminem, 50% van de inkomsten uit het downloaden van zijn titels betalen.

FBT Productions ging in 1995 een exclusieve deal aan met Eminem, nog voordat hij beroemd werd. Toen Eminem vervolgens met Universal in zee ging, had FBT recht op 12% royalty op de 'records sold'. Deze afspraak dateerde nog uit het pre-iTunes tijdperk: Toen de inkomsten uit de traditionele platenverkoop afnamen ten gunste van het downloaden via internet, claimde FBT dat het downloaden niet onder 'records sold' viel, maar onder overige (licentie)inkomsten die recht gaven op 50% van de inkomsten.

Een lagere rechter vonniste eerder ten nadele van FBT, maar in hoger beroep verloor Universal, dat nu met een miljoenclaim geconfronteerd wordt. De impact van de zaak is op de muziekindustrie is mogelijk veel groter: veel oudere muziekcontracten bevatten geen specifieke bepalingen over de verdeling van inkomsten uit het downloaden van de muziek, simpelweg omdat dit destijds technisch onmogelijk was.

Lees hier het bericht:

 

BRON: The Guardian


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.