NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • U wilt followers van een concurrent volgen op Twitter. Mag dat?

U wilt followers van een concurrent volgen op Twitter. Mag dat?

Mag je op Twitter de followers van een concurrent volgen? Of is dit onrechtmatig? Afgelopen week heeft de rechtbank Amsterdam (onder meer) hierover een vonnis gewezen.

De rechtbank stelt allereerst vast dat inderdaad klanten van de eiser worden gevolgd, dat wordt namelijk erkend door de gedaagden. Vervolgens oordeelt de rechtbank het volgende:

4.10. (…) Op Twitter draait het echter allemaal om volgen en gevolgd worden. Bovendien zijn op Twitter alle gegevens openbaar. Het volgen van de volgers van een concurrent kan dan ook voorshands niet onrechtmatig worden geacht. Uitgangspunt is immers dat het profiteren van andermans product, inspanning, kennis of inzicht op zichzelf niet onrechtmatig is, ook niet als dit nadeel aan die ander toebrengt. Dat is pas anders indien een twitteraar (al dan niet bewust) bij het publiek verwarring creëert over zijn identiteit en zodoende “op slinkse wijze” klanten van de concurrent “weglokt”. Dat in dit geval sprake is van verwarring is niet onaannemelijk. Het is echter niet goed voor te stellen dat eiser klanten (abonnees) als gevolg van de verwarring bij het twitteren kwijtraakt aan gedaagden, nu gedaagden de naam Mediavacatures.nl niet meer als handelsnaam mogen gebruiken.

Kortom, in het onderhavige geval wordt het volgen van de klanten van de concurrent (voorshands) niet onrechtmatig geacht.

Wel laat de rechter de mogelijkheid open dat het volgen van klanten van een concurrent onrechtmatig kan zijn. Namelijk: als een partij (al dan niet bewust) verwarring creëert over zijn identiteit en op slinkse wijze klanten van de concurrent weglokt.

Lees hier het vonnis.

BRON: itenrecht.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.