NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • #Twitterjoketrial eindigt met vrijspraak

#Twitterjoketrial eindigt met vrijspraak

Crap! Robin Hood airport is closed. You’ve got a week and a bit to get your shit together otherwise I’m blowing the airport sky high!!“

Zo luidde de Tweet die de Brit Paul Chamber op 6 januari 2010 op Twitter plaatste. Vermoedelijk had Chambers toen niet voorzien dat deze tweet – die naar eigen zeggen slechts bedoeld was als “silly joke”, een uiting van frustratie door een afgelaste vlucht die niemand serieus zou nemen – zou leiden tot een lange, slepende procedure die in totaal ruim twee jaar heeft geduurd.

Chambers werd gearresteerd en door de rechtbank van Doncaster veroordeeld en beboet wegens het versturen van een dreigtweet, hetgeen verboden is onder de Communications Act 2003. Naar het oordeel van de rechtbank had het bericht een “beledigend, aanstootgevend en bedreigend” karakter. De zaak, die de bijnaam “Twitter Joke Trial” kreegt, leidde in Engeland tot een grote protestactie en Chambers kreeg openlijk steun van Britse celebrities Al Murray en Stephen Fry. Hij ging van de uitspraak in beroep.

Maar ook het High Court oordeelde dat de tweet wel degelijk “dreigend” overkwam, en dat Chambers had moeten voorzien dat mensen en instanties het bericht serieus zouden nemen.

Pas in het tweede door Chambers ingestelde hoger beroep – het “second High Court appeal” – had Chambers succes. Op 27 juli jl. werd door een panel van drie rechters dan toch besloten dat de tweet “did not constitute or incluse a message of a menacing character”.

Eind goed al goed dus. Maar dit Twitter-proces maakt pijnlijk duidelijk dat voorzichtigheid geboden is met het plaatsen van grappig bedoelde berichten op digitale diensten als Twitter.

BRON: Twittermania, IT en Recht


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.