NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Twitterende voetballers tijdens het EK?

Twitterende voetballers tijdens het EK?

Iedereen twittert, dus voetballers ook. Maar of de spelers ook tijdens het huidigeEK mogen twitteren, is een vraag die bondscoaches en andere betrokkenen bij het EK verdeeld houdt, zo schrijft Hannelore Engels in een blog op Social Ned.

Dat tweets van voetballers tot problemen kunnen leden, is in het verleden meer dan eens gebleken. Zo lag speler Ryan Babel (Liverpool) in Engeland onder vuur nadat hij na de verloren bekerwedstrijd tegen Manchester United een bewerkte foto van scheidsrechter Howard Webb op Twitter zette. De foto toonde de arbiter in een Manchester shirt, vergezeld van de tekst:
En hij wordt één van de beste scheidsrechters genoemd? Dat moet een grap zijn. De voetbalbond FA stelde een onderzoek in en legde Babel vanwege de tweet een boete van maar liefst €12.000 op.
Een andere Engelse voetballer, Marvin Morgan, twitterde in reactie op een fluitconcert van zijn eigen fans: Ik zou de fans willen bedanken voor al het boegeroep. Ik hoop dat jullie allemaal sterven.”, hetgeen de clubleiding hem niet in dank afnam.

Maar ook Nederlandse internationals kwamen in het verleden al eens in de problemen door hun uitlatingen op Twitter. Bondscoach van Marwijk stelde tijdens het vorige WK een “twitterverbod” in omdat Eljero Elia iemand had uitgescholden via het sociale netwerk. Ook Gregory van der Wiel ging de mist in: hij meldde zich in verband met een hersenschudding ziek voor een oefenwedstrijd van Oranje, maar twitterde vervolgens wel vrolijk dat hij op een concert was.


Omdat twitterende voetballers nogal eens in de problemen komen, leggen sommige bondscoaches op het EK hun spelers uit voorzorg – en uit angst voor onhandige tweets en twitterschandalen – een twitterverbod op. Zo mogen de spelers van Denemarken bijvoorbeeld niet twitteren tijdens het EK. Waarom? Volgens de Deense voetbalbond omdat er tijdens het EK al genoeg communicatie is. Ook de Spanjaarden mochten in eerste instantie niet twitteren, omdat zij zich naar verluid volledig moesten focussen op het verdedigen van de titel. Dit twitterverbod is later echter teruggedraaid. Oranje mag van bondscoach Van Marwijk twitteren, maar is gewaarschuwd om voorzichtig te zijn en niets “onnodigs” te publiceren. Hetzelfde geldt voor het Engelse team.

Reden voor het opleggen van een twitterverbod aan voetballers is natuurlijk om loslippige spelers in toom te houden. Dat bondscoaches hun spelers attenderen op de “gevaren” van twitter is zeer terecht (voetbalinternationals staan immers, net iets meer dan anderen, in de publieke belangstelling), maar een algeheel verbod gaat wel erg ver naar mijn mening. Zoals dat geldt voor iedereen, moeten ook voetballers zich goed bewust zijn van wat zij online publiceren. Zij mogen best hun mening geven op sociale netwerken, en ook een grapje moet kunnen, maar zij moeten daarin niet te ver gaan.

Tot op heden hebben de twitterende voetballers op het EK zich echter netjes gedragen. Wesley Sneijder twitterde afgelopen woensdag op 13 juni bijvoorbeeld dat hij zin had in de wedstrijd tegen Duitsland.

 

 

 

 

 

Helaas mocht deze optimistische tweet niet baten. Misschien dat wat aanmoediging via Twitter de Oranjespelers a.s. zondag tegen Portugal kan helpen?

BRON: Social Ned


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.