NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Twitter treedt op tegen “trollende” Twitteraars

Twitter treedt op tegen “trollende” Twitteraars

Twitter gaat maatregelen nemen om berichten die zogenaamde “hate speech” bevatten tegen te gaan. Het gaat daarbij om tweets die discriminerende, racistische en/of beledigende uitlatingen bevatten. Directe aanleiding voor deze maatregel vormt het grote aantal racistische tweets dat de Engelse voetballers Ashley Cole en Ashley Young afgelopen week moesten incasseren. Nadat beide spelers een penalty hadden gemist tijdens de kwartfinale van het EK tegen Italië afgelopen zondag, werden zij overspoeld met racistische vermeldingen op Twitter. De tweets leidden tot veel verontwaardiging bij de Engelse Football Association, die de berichten “appalling and unacceptablenoemde. De Metropolitan Police heeft naar aanleiding van het incident een onderzoek ingesteld. Dit is overigens het meest recente, maar zeker niet het enige voorbeeld van “hate speech” via Twitter.

Lange tijd heeft Twitter zich niet willen wagen aan het controleren van hetgeen haar gebruikers op Twitter plaatsen, omdat dergelijke “Twittercensuur” moeilijk te rijmen valt met het recht op vrijheid van meningsuiting. Hoe belangrijk de uitingsvrijheid en het (onbeperkte) recht op toegang tot het internet is, is immers wel gebleken tijdens de Arabische Lente, waarbij Twitter en de “freedom of tweets” een zeer belangrijke rol speelde in de ontketening van revoluties.

Desalniettemin vindt Twitter dat er iets gedaan moet worden aan anonieme, onverantwoorde Twitter-gebruikers die de site misbruiken voor het doen van extremistische en racistische uitlatingen. Met name beroemdheden en topsporters zijn de dupe van dergelijke “Twitter-trolls”. Hate speech moet worden voorkomen, maar tegelijkertijd wil Twitter niet te veel afbreuk doen aan haar uitgangspunt dat de “tweets must flow”.

Welke maatregelen Twitter precies gaat nemen, is nog niet bekend. CEO Dick Costolo suggereert in eerste instantie een systeem waarbij het voor Twitteraars zonder volgers, profielfoto of biografische informatie – Costolo noemt dit “non-authoritative” Twitteraars – onmogelijk wordt om @mentions te sturen. Nieuwelingen moeten dan eerst enige tijd op Twitter hebben doorgebracht – in de woorden van Costolo: enige “autoriteit” opbouwen – voordat zij berichten over anderen kunnen plaatsen.

Alhoewel de voorgestelde maatregelen van Twitter vrij beperkt en gericht zijn doordat deze enkel anonieme Twitteraars zonder volgers betreffen, is de maatregel wellicht niet geheel zonder risico’s. Niet uit te sluiten is immers dat niet alleen “Twitter-trolls”, maar ook andere (rechtmatige) Twitteraars, geraakt worden. In sommige gevallen – wederom kan de Arabische Lente hier als goed voorbeeld dienen – is anonimiteit immers juist een middel dat mensen in staat stelt om vrijelijk hun mening te uiten. The reason we want to allow pseudonyms is there are lots of places in the world where it's the only way you'd be able to speak freely", zo stelt Costolo.

Het is dan ook zaak ervoor te zorgen dat de voorgenomen censuurmaatregelen beperkt blijven tot het absoluut noodzakelijke en zich enkel uitstrekken tot “hate speech”. Mocht Twitter besluiten de voorgenomen maatregel door te zetten, dan zal de praktijk moeten uitwijzen of het sociale netwerk daarin slaagt.

BRON: Twittermania


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.