NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Twitter schaart zich wederom achter Twitteraar in gevecht om gebruikersinformatie

Twitter schaart zich wederom achter Twitteraar in gevecht om gebruikersinformatie

Eerder dit jaar berichtten we al dat Twitter de strijd aanging met Amerikaanse justitie om de persoonsgegevens van Malcom Harris, één van de demonstranten bij de protesten van Occupy Wall Street op de Brooklyn Bridge in oktober vorig jaar. Justitie vroeg om alle gebruikersinformatie van Harris, inclusief e-mailadres en tweets over een persiode van 3 maanden.

Harris heeft toen een ‘motion to quash’ ingediend tegen het verzoek aan Twitter. Twitter stelde de afgifte van de gevraagde gebruikersinformatie uit totdat er een uitspraak op de motion to quash was. Het verzoek van Harris werd afgewezen door de rechtbank in New York. Echter in plaats van daarop de persoonsgegevens over te dragen aan justitie diende Twitter zelf een motion to quash in. Dit was opmerkelijk voor Twitter, omdat zij in het verleden wel gehoor heeft gegeven aan verzoeken om gebruiksgegevens.

De rechterbank van New York wilde echter niets weten van de motion to quash van Twitter en wees het verzoek grotendeels af in haar uitspraak van 30 juni 2012. De rechtbank is van mening dat een gebruiker van Twitter geen eigen recht heeft om op te komen tegen de verzoeken om gebruikersinformatie gericht aan Twitter. Dat dit evenwel zorgt voor een ‘undue burden’ voor Twitter ziet de rechtbank niet als een probleem, deze last geldt namelijk voor alle instanties waaraan dergelijke verzoeken worden verstuurd. Het is dus geen grond om een beroepsrecht te creëren waar deze voorheen niet bestond, aldus de rechtbank.

Daarnaast is er geen sprake van een inbreuk op de privacy door de Amerikaanse justitie, aldus de rechtbank. Tweets zijn namelijk per definitie openbaar: “If you post a tweet, just like if you scream it out the window, there is no reasonable expectation of privacy.”. Ze worden daarom niet beschermd door de Fourth Amendment. Ook voldoet het verzoek aan alle wettelijk vereisten, volgens de rechtbank. Op 1 punt krijgt Twitter wel gelijk: justitie moet een huiszoekingsbevel verkrijgen voor de informatie die nog geen 180 dagen oud was, te weten de informatie van 31 december 2011.

Ondanks de afwijzing van de motion to quash geeft Twitter wederom geen gehoor aan het verzoek om gebruikersinformatie. Sterker nog, zij is in beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechtbank van New York van 30 juni. Twitters verweer ziet op dezelfde  punten die zij reeds heeft aangekaart: de Twitteraar heeft wel een eigen recht om op te komen tegen een verzoek om gebruikersinformatie en het verzoek is in strijd met de wet, zowel op het punt van privacy als op de vormvereisten voor een dergelijk verzoek. Ook Harris is in hoger beroep gegaan tegen de afwijzing van zijn motion to quash.

Lees het bericht hier.

BRON: nu.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.