NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Twitpic gaat foto’s van gebruikers verkopen

Twitpic gaat foto’s van gebruikers verkopen

Kennelijk leest iemand ze dus toch, die Terms of Service van social-networksite Twitpic. Begin deze week bleek namelijk dat deze voorwaarden in korte tijd tweemaal zijn gewijzigd. Er staat nu in dat Twitpic het recht heeft om foto’s die door gebruikers zijn geüpload, te verkopen aan derden. Op zich is zo’n voorwaarde heel normaal bij gratis user-generated-content platforms. De uploader behoudt het auteursrecht op alles wat hij uploadt, en de website krijgt een licentie om zo’n beetje alles met dit materiaal te mogen doen. Tot zover niets nieuws onder de zon.

 

Maar Twitpic heeft sinds kort een deal gesloten met het Britse ‘fotopersbureau’ WENN, een bedrijf dat voornamelijk handelt in foto’s van celebrities. Op Twitpic plaatsen allerlei beroemdheden hun foto’s en WENN is natuurlijk geïnteresseerd in deze foto’s. Door de deal met Twitpic krijgt WENN het recht om fotomateriaal van Twitpic weer door te verkopen. Opmerkelijk is dat WENN aangeeft ook op te zullen treden tegen het ongeautoriseerde gebruik van de foto’s door derden, lees: gebruik van foto’s zonder betaling aan WENN.

De CEO van WENN klinkt strijdvaardig: “There has been much unauthorised use of Twitpic images which we shall be addressing without delay. The belief by some that any photo posted on Twitter is available at no cost is completely wrong but now as result of this new arrangement, anyone wishing to publish celebrity photos posted on Twitter via TwitPic will be able to do so legitimately via WENN.”

 

We moeten dus voortaan allemaal aan WENN betalen als we foto’s van Twitpic willen gebruiken? Je kunt je afvragen of dat wel helemaal klopt. Gesteld dat de Terms of Service van Twitpic inderdaad van toepassing zijn op de foto’s die een gebruiker op Twitpic uploadt, en dat WENN van Twitpic dezelfde rechten heeft gekregen als Twitpic van haar gebruikers krijgt, dan heeft WENN dus een niet-exclusieve licentie op de foto’s. Dat betekent dat de uploader ook aan derden een licentie kan geven om foto’s te gebruiken. Daartegen kan WENN niet optreden. Daarnaast is het (naar Nederlands recht in ieder geval) zo dat een (sub)licentienemer als WENN in beginsel moet ‘terugvallen’ op de auteursrechthebbende en afhankelijk is van de maatregelen die deze onderneemt. En het auteursrecht op de foto’s op Twitpic blijft bij de maker, volgens de Terms of Service. Als de maker dus niet wil optreden tegen ongeautoriseerd gebruik, dan kan WENN dat in beginsel ook niet. Overigens stelt Twitpic dat foto’s die verwijderd worden van de site niet meer kunnen worden gebruikt door WENN.

 

In een reactie op verontwaardigde Twitpic-gebruikers biedt Twitpic op haar blog excuses aan voor de ontstane ‘onduidelijke’ situatie met betrekking tot de auteursrechten, en stellen ze hun gebruikers gerust: “you the user retain all copyrights to your photos/videos”. Waarschijnlijk interpreteert WENN één en ander dus wat anders.

 

 

Auteur: Ruben Althuisius

BRON: tweakers.net; pressgazette.co.uk


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.