NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Tweede Kamer neemt wetsvoorstel verspreiding van televisie- en radio- programmakanalen aan

Tweede Kamer neemt wetsvoorstel verspreiding van televisie- en radio- programmakanalen aan

Na vorige week bericht te hebben over het Wetsvoorstel tot modernisering van het bestel, volgt vandaag een update over de stemming van het wetsvoorstel dat ziet op de doorgifte van zenders. Wetsvoorstel 33246, Wijziging van de Mediawet 2008 in verband met de verspreiding van  televisie- en radio- programmakanalen door middel van omroepnetwerken en  omroepzenders en de vaststelling van de minimale omvang van het standaardpakket televisie- en radioprogrammakanalen, is vorige week ook aangenomen.

Programmaraden worden met deze wijziging afgeschaft. Het Commissariaat voor de Media zal door middel van de mediamonitor zorgen voor diversiteit.  Pakketaanbieders worden verplicht om minimaal dertig kanalen, waaronder tien zogenaamde ‘must carry zenders’, in een digitaal standaardpakket aan te bieden. De ‘must carry zenders’ bestaan uit Nederland 1, 2 en 3, één regionale televisiezender, de regionale zenders uit aangrenzende provincies, één lokale televisiezender en drie Vlaamse televisiezenders.              
Deze regel gaat ook gelden voor niet-kabelaanbieders, zoals eventuele aanbieders van lineaire televisie via websites of apps.

De volgende amendementen zijn aangenomen:

- Gewijzigd amendement Van Dam/Huizing (40). Dit amendement zorgt ervoor dat de netneutraliteit voor programmakanalen ook ziet op ‘het integrale signaal’, zoals ondertiteling.

- Gewijzigd amendement Jasper van Dijk (26,I). Het standaardprogrammapakket mag ten hoogste twee televisieprogrammakanalen van de lokale publieke mediadienst bevatten gericht op een specifieke bevolkings- of leeftijdgroep. Voor radioprogrammakanalen van de lokale mediadienst is de limiet vijf kanalen gericht op een specifieke bevolkings- of leeftijd groep. 

- Gewijzigd amendement Jasper van Dijk/Van Dam (41,I). De mogelijkheid van het instellen van een geschillencommissie voor behandeling van klachten over samenstelling van het digitale standaardprogrammapakket.PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.