020 530 0160

Turkse autoriteiten vragen uitlevering van Sarah Ferguson

Gepubliceerd op 17 september 2009 categorieën 

Sarah Ferguson, de hertogin van York, zou door de Turkse autoriteiten tot uitlevering gevraagd zijn bij de Britse overheid. De ex-vrouw van prins Andrew, raakte het zere been van de Turkse autoriteiten na een uitzending van heimelijk opgenomen beelden voor een documentaire. Deze documentaire ging over een staatstehuis met zevenhonderd gehandicapte weeskinderen . De beelden waren door de hertogin zelf –undercover in zwarte pruik en hoofddoek- genomen. In Turkije maakte de uitzending massale woede los, waarbij de hertogin beschuldigd werd kwade bedoelingen te hebben gehad om Turkije zwart te maken.

 

De documentaire werd in het programma “Tonight” via ITV1 uitgezonden op 1 november 2008, waarin naast de hertogin ook haar twee dochters te zien waren. Samen maakten ze beelden en reportages met kinderen. Op grond van de Turkse privacywetgeving is het heimelijk opnemen van beelden als journalist ten strengst verboden waar het een schending van ‘recht op privacy van communicaties’ betreft. Het feit dat de gereporteerden niet op de hoogte waren van de opname en dat de beelden daarna uitgezonden zijn, is voor de Turkse autoriteiten redenen van vervolging wegens privacyschending.

 

Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Londen ontving uit Turkije een verzoek tot ‘wederzijdse juridische bijstand’. De verwachting is dat de Britse autoriteiten daarop positief zullen reageren. Daardoor zou Fergie kunnen worden ondervraagd door de Britse politie, die in dat geval optreedt in naam van hun Turkse collega’s. Mocht daarna tot een formele beschuldiging komen, dan kan ze uitgeleverd worden naar Turkije.

 

Turkije beschuldigt “Fergie”, de vijfde in de rang van troonopvolgers van het Engelse koningshuis, roet in het eten te gooien in de loop van Turkije naar lidmaatschap van de Europese Unie. Zelf ontkent Ferguson enige politieke bedoelingen te hebben gehad. Als gevolg van de implementatie van Europese regelgeving worden privacyschendingen in Turkije harder bestraft. Dit geldt temeer wanneer de beelden opgenomen zijn om via de media uit te zenden. Hierbij komt dan naast de reguliere straf nog eens de helft bovenop. Dit betekent dat Ferguson een celstraf tot vier en een half jaar te wachten staat.

 

Ook in eigen land is Sarah Ferguson al in opspraak gekomen met haar documentaires.

 

Lees hier het bericht.

Bron: hln.be
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Stagiair

publicaties

Gerelateerde artikelen