NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Trekt Google eigen diensten voor?

Trekt Google eigen diensten voor?

Onderzoeker Ben Edelman concludeert dat Google en Yahoo hun eigen diensten op onnatuurlijke wijze pushen in de zoekresultaten van hun eigen zoekmachines. De kans dat bijvoorbeeld Gmail, het mailprogramma van Google, bovenaan de lijst komt, is volgens Edelman drie keer zo groot.

Deze conclusie is iets waar we misschien allemaal al bang voor waren. Bij ons op kantoor hebben wij het in elk geval vaker gehad over de enorme machtspositie van Google en het risico daarvan. Google zou in het ergste geval concurrerende diensten onvindbaar kunnen maken. Naar mogelijk misbruik doet de Europese Commissie op dit moment onderzoek. Dit naar aanleiding van klachten van drie verticale zoekmachines die vonden dat zij onterecht onderaan de lijst met zoekresultaten van Google belandden.

De uitkomst van het antitrustonderzoek van de Europese Commissie laat nog even op zich wachten. De onderzoeksresultaten van Ben Edelman worden echter behoorlijk in twijfel getrokken. Google ontkent natuurlijk dat het de zoekresultaten manipuleert, en wijst erop dat Edelman van Microsoft is. Hij is dus per definitie anti-Google, aldus de zoekmachine gigant. Edelman blijkt bovendien als jurist betrokken bij een rechtzaak tegen Google. Aan zijn objectiviteit valt dus inderdaad te twijfelen.

Belangrijker vind ik echter dat er ook gefundeerde kritiek op de onderzoeksmethode van Edelman is. Volgens zoekexpert Danny Sullivan kan je aan de hand van de zoekresultaten net zo goed beweren dat Google haar diensten juist niet voortrekt.

Volgens Webwereld heeft Europese directoraat mededing aangekondigd het onderzoek van Edelman mee te nemen in het antitrustonderzoek. Spannend.

BRON: Webwereld


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.