NL EN
 • Home»
 • Weblog »
 • Transparantie ter gelegenheid van Data Privacy Day
 • GEPLAATST OP: 29 januari 2013
 • GEPLAATST DOOR: Anke Verhoeven
 • GEPLAATST IN: Privacy
 • GOOGLE+: Anke Verhoeven

Transparantie ter gelegenheid van Data Privacy Day

Gisteren was het internationale Data Privacy Day, een dag die volledig in het teken staat van de bescherming van persoonlijke gegevens en de transparantie van de bedrijven die die gegevens verwerken.

In dat kader publiceerden gisteren zowel Google als Twitter een transparantierapport. In de rapporten wordt meer duidelijkheid gegeven over de verzoeken die Google en Twitter krijgen van overheidsinstanties en de manier waarop ze daarmee omgaan. Het kan dan gaan om verzoeken om bepaalde content van de website te verwijderen, maar vooral om verzoeken om identificerende gegevens van bepaalde gebruikers van de diensten die Google en Twitter aanbieden.

Het rapport van Twitter is hier te vinden. Daaruit blijkt dat Twitter in 2012 in totaal 1858 verzoeken om identificerende gegevens heeft ontvangen van overheidsinstanties. Daarvan zijn 1110 verzoeken ingewilligd, hetgeen neerkomt op bijna 60%. Twitter specificeert ook per land, zodat duidelijk is dat de Nederlandse overheid in het eerste kwartaal van 2012 minder dan 10 verzoeken heeft gedaan, waarvan 1/2 is ingewilligd. Ook in het tweede kwartaal van 2012 zijn minder dan 10 verzoeken gedaan, maar hiervan is slechts 1/3 ingewilligd. Over het algemeen is de Nederlandse overheid dus minder succesvol in haar informatieverzoeken dan andere overheden.

Google ontvangt aanzienlijk meer verzoeken van overheidsinstanties. Dat is ook niet zo gek, aangezien Google een veelheid aan verschillende diensten aanbiedt, waaronder een e-maildienst, een zoekmachinedienst en een social media platform. Het transparantierapport van Google vind je hier. Google heeft in 2012 in totaal meer dan 42000 verzoeken ontvangen, waarvan er meer dan 28000 zijn ingewilligd. Dat komt neer op ongeveer 66%. De Nederlandse overheid heeft in 2012 59 verzoeken gedaan. Daarvan is 76% ingewilligd. Gek genoeg scoort de Nederlandse overheid bij Google dus hoger dan gemiddeld.

Ter gelegenheid van Data Privacy Day werden gisteren ook prijzen uitgereikt aan bedrijven waar de privacy hoog in het vaandel staat. Mozilla bijvoorbeeld is door onderzoeksinstituut Ponemon aangewezen als de Most Trusted Internet Company for Privacy.

BRON: Google, Twitter, Mozilla


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

Mw. N. Meijer donderdag 31 januari 2013 14:22

Mooi dat dit inzicht gegeven wordt, maar volgens mij kloppen de conclusies t.a.v. Twitter in dit artikeltje niet. Van het aantal aanvragen komt het grootste deel op het conto van de VS. Als je alle bekende aantallen van het totaal aftrekt dan hou je in Q1-Q2 nog 50 aanvragen over, verdeeld over 19 landen (ervan uitgaand dat je alleen in de lijst voorkomt als je daadwerkelijk een verzoek hebt gedaan). Het gaat dus om zulke kleine aantallen dat je er op basis van statistiek geen conclusies aan kunt verbinden. Op basis van hetzelfde lijstje kan je ook stellen dat Nederland succesvoller is dan andere landen, bij de meeste is immers 0% gehonoreerd, alleen de VS scoren hoger.

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

 1. NAAM
 2. E-MAILADRES
 3. BERICHT
 4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
 5.