NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Toppertje: Christiaan Alberdingk Thijm

Toppertje: Christiaan Alberdingk Thijm

Het blad Management Team heeft de rubriek "toppertje", waarin het CV van een, jawel, "toppertje" wordt doorgenomen. Deze maand ben ik vereerd met een interview.

Mensen verklaarden hem voor gek toen hij de kans liet schieten om advocaat te worden. Christiaan Alberdingk Thijm (40) trekt echter het liefst zijn eigen plan. Zo manifesteert hij zich nu zelfs als schrijver.


1998 De Brauw

“Ik begon bij De Brauw Blackstone Westbroek als advocaat-stagair. Een mainstream keuze: wie de kans krijgt bij De Brauw te werken, doet dat. Toch maakte ik mijn drie jaar stage er niet vol. Ik was jong en eigenwijs en vond dat ik onvoldoende waardering kreeg. En dus vertrok ik na anderhalf jaar. Mijn omgeving verklaarde me voor gek; bij De Brauw opzeggen, dat deed niemand. Maar ik trok mijn eigen plan. Bij de Universiteit van Amsterdam kon ik onderzoek doen naar auteursrecht en internet, dat leek me spannend. Dit was mijn eerste duidelijke keuze; ik besefte dat ik op eigen benen kon staan.”

2000 SOLV

“Na dat UvA-onderzoek móést ik iets met dat internet. Ik werkte een paar maanden voor mezelf als internetjurist en begon toen met twee anderen een eigen kantoor, SOLV. Dat was een enorme kans: ik stelde nog nauwelijks iets voor, en toch was ik de jongste partner van Nederland – én advocaat-stagiair, want ik moest mijn stage nog afronden. Niet lang daarna knapte de internetbubbel. Maar wij gingen door, tegen de stroom in.”

2001 De zaak Kazaa

“De Kazaa-zaak, over het uitwisselen van bestanden tussen internetgebruikers, was mijn eerste echte officiële zaak. Wereldwijd was het de eerste keer dat een rechter oordeelde dat het geoorloofd was software aan te bieden voor bestandsuitwisseling. Het had een gigantische impact. Ik werd steeds gebeld voor quootjes, en hield internationaal lezingen over The Netherlands: country of sex, drugs and peer-2-peer. Die zaak gaf ons kantoor snel bekendheid. We kregen het steeds drukker en moesten mensen aannemen – die vaak net zo oud waren als ik. We wilden absoluut geen groot kantoor worden en investeerden veel in onze cultuur, waarden en identiteit. In 2003 waren we het eerste kantoor met een weblog. We startten een rechtswinkel, gaven gratis advies aan technostarters. Wij bedrijven de advocatuur niet om een dure auto te kunnen kopen, we doen het omdat we het vak van juridische dienstverlening interessant vinden.”

2007 UvA

“Advocaat zijn is een uitputtend vak, je zit steeds midden in conflicten. En dus heb ik veel nevenactiviteiten, daar krijg ik energie van. Zo ben ik partner bij Peak Capital, dat investeert in technostarters. Ook heb ik een paar bestuursfuncties en werk ik mee aan juridische boeken. En sinds 2007 doceer ik bovendien aan de Universiteit van Amsterdam intellectueel eigendom en informatierecht. Ik merk daarbij dat de studenten van nu veel serieuzer en ambitieuzer zijn dan toen ik zelf studeerde. Destijds heerste een zesjescultuur, nu krijg ik regelmatig scriptiestudenten die per se een 8 willen. Ook als die 8 er niet inzit.”

2011 Het proces van de eeuw

“Ik was zo iemand die op feestjes vertelde dat ik ooit een roman zou schrijven, en in 2006 besloot ik dat nu eens echt te gaan doen. Ik heb er vijf jaar over gedaan. Met Het proces van de eeuw wilde ik het leven in een kantoor aan de Zuidas laten zien. Mijn hoofdpersoon werkt bij een groot kantoor dat alleen gericht is op targets, uren schrijven en omzet maken. De andere hoofdpersoon, partner bij dat kantoor, komt ten val aan het eind van zijn carrière, verblind door zijn positie van koning in zijn eigen koninkrijk. Dat vind ik een interessant gegeven, en het gebéúrt. Kijk naar Strauss-Kahn, Boonstra, Van der Hoeven.”

Tips

> ‘Laat je niet meesleuren door de waan van de dag; concentreer je op wat echt belangrijk is.’

> ‘Maak tijd vrij voor creativiteit; alleen dan heb je ruimte voor bezinning.’

Lees hier het hele interview.

BRON: MT Management Team


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.