NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Tool analyseert software op compliance open source licenties

Tool analyseert software op compliance open source licenties

Afgelopen week is de Binary Analysis Tool ("BAT") vrij gegeven. Met deze tool kan software code worden geanalyseerd op gebruik van open source software. De BAT is bedoeld om binary code ("machine code") te analyseren en na te gaan welke open source software daarin wordt gebruikt. Met de informatie die uit de analyse volgt wordt duidelijk of de geanalyseerde software zich houdt aan de licenties voor open source software.

Open source software is software dat vrij gebruikt mag worden. Toestemming van de auteursrechthebbende is dus niet nodig. Wel gelden er een aantal voorwaarden om er voor te zorgen dat de software ook daadwerkelijk vrij blijft: Iedere wijziging of distributie van de software moet onder dezelfde voorwaarden worden vrijgegeven. Dit betekent bijvoorbeeld dat de nieuwe software van bedrijf X, dat is gebaseerd op bestaande open source broncode van bedrijf Y, onder dezelfde open source licentie (bijvoorbeeld de GPLv3) moet worden vrijgegeven. Doet bedrijf X dat niet, dan wordt de toestemming om de open source broncode te gebruiken door bedrijf Y ingetrokken. Consequentie daarvan is dus dat de X inbreuk pleegt op het auteursrecht van de Y, en bovendien onrechtmatig handelt door de licentievoorwaarden niet na te leven.

Voor bedrijven is het daarom handig om na te gaan of alle licenties van een stuk software wel in orde zijn. Ook voor de open source software makers is het handig om na te gaan of een bedrijf een stuk van zijn software gebruikt, met of zonder inachtneming van de open source licentie. De BAT, ontwikkeld door Loohuis Consulting en Open Dawn en ondersteund door NLnet en Linux Foundation, biedt daarvoor dus een handig hulpmiddel.

De BAT is overigens zelf ook open source, en is vrij gegeven onder de Apache licentie. De BAT is hier gratis te downloaden.


Om de video te bekijken dient u social media cookies te accepteren.
Klik hier om alle cookies te accepteren. 

BRON: Binary Analysis


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.