NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Toepasselijkheid algemene voorwaarden in internationaal verband

Toepasselijkheid algemene voorwaarden in internationaal verband

De trouwe lezer weet het. Ik hamer regelmatig op het strikte regime in Nederland voor wat betreft de toepasselijkheid van algemene voorwaarden, namelijk: (i) de voorwaarden dienen aanvaard te zijn, en (ii) de voorwaarden dienen tijdig ter hand gesteld te zijn.  Vooral op het tweede criterium gaat het regelmatig mis.

Let erop dat dit alleen geldt indien beide partijen in Nederland gevestigd zijn.  Indien partijen (b2b) niet allebei in Nederland gevestigd zijn, geldt deze regeling niet. (Voor de liefhebber: zie 6:247 lid 2 BW).

Hoe werkt het dan? Dat is in z'n algemeenheid lastig te zeggen. Maar mogelijk valt de zaak onder het regime van het Weens Koop Verdrag. Daar heeft de rechtbank Den Haag recent een uitspraak over gedaan, met verwijzing naar relevante rechtspraak en literatuur. Interessant dus als je hiermee te maken hebt.

De conclusie van de rechtbank is eenvoudig. In dit specifieke geval (let dus wel op de omstandigheden van het geval), is terhandstelling niet noodzakelijk: "Onder die omstandigheden is de rechtbank van oordeel dat moet worden geconcludeerd dat toepasselijkheid van de algemene voorwaarden door [eiseres in conventie] op voldoende begrijpelijke wijze is voorgesteld en door [gedaagde in conventie] is geaccepteerd. Daarmee staat vast dat de algemene voorwaarden van toepassing zijn." Relevante omstandigheden zijn onder meer dat partijen al langer met elkaar zaken doen, dat herhaaldelijk naar de toepasselijkheid van de voorwaarden is verwezen en dat daar niet tegen is geprotesteerd.

Lees hier de uitspraak.

 

 

BRON: rechtspraak.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.