NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Toch wel strafbaarstelling identiteitsfraude?

Toch wel strafbaarstelling identiteitsfraude?

Morgen debatteert de Tweede Kamer onder meer over de wijziging van o.a. het Wetboek van Strafrecht voor de verbetering van de aanpak van fraude met identiteitsbewijzen en de verbetering van identiteitsvaststelling. Zoals ik eerder heb geblogd bevat dit wetsvoorstel geen afzonderlijke strafbaarstelling van identiteitsfraude. Door het wetsvoorstel worden enkel de bestaande strafrechtelijke instrumenten aangescherpt voor identiteitsfraude.

Vandaag bericht de Elsevier dat VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff samen met Astrid Oosenbrug van de PvdA en Peter Oskam van het CDA donderdag een amendement zullen indienen om ‘online identiteitsfraude’ toch als separaat delict strafbaar te stellen. De online identiteitsfraude zal zien op bijvoorbeeld het gebruik van een valse naam, adres of telefoonnummer. Ook het gebruik van een alias of nickname is dan niet meer toegestaan, tenzij er sprake is van een parodie, aldus de NRC. Op dit delict moet dan een celstraf van maximaal 5 jaar of een boete van EUR 78.000 komen te staan weet de Volkskrant te melden.

Eerder heb ik reeds betoogd dat een afzonderlijke strafbaarstelling van identiteitsfraude niet nodig is. Het Wetboek van Strafrecht kent (zeker met de voorgestelde wetswijziging) voldoende middelen om de nadelige gevolgen van identiteitsfraude aan te pakken, zoals valsheid in geschriften en oplichting. Daar waar het Wetboek van Strafrecht geen uitkomst biedt (zoals in de eerste instantie bij de VU-studente Natalja Laurey in het voorbeeld van de Elsevier) kan via de civiel rechtelijke route worden opgetreden tegen de identiteitsfraude. Denk bijvoorbeeld aan onrechtmatige daad (art.6:162 BW), recht op naam (art.1:8 BW) en voor bedrijven aan het handelsnaamrecht en het merkenrecht. Ten slotte kan ook het valse Twitter-account worden gerapporteerd bij Twitter.

Update: zie hier ook het bericht op webwereld.nl

BRON: nrc.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

Cornelius dinsdag 9 juli 2013 12:14

Wanneer word de controle gestopt??
Ik was op FBook onder een schuilnaam omdat ik niet wilde dat mijn ex iets over mij te weten zou komen.
Ik ben vanwege alle soorten van hacking totaal weg van alle sites.

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.