NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Telegraaf geeft advocatenroman 4,5 ster

Telegraaf geeft advocatenroman 4,5 ster

 

‘Het proces van de eeuw’ is de opvallende titel van de debuutroman van merkenrechtadvocaat Christiaan Alberdingk Thijm. ‘Wilders’ denkt de argeloze lezer direct, maar dat blijkt niet het geval. Alberdingk Thijm schetst in zijn meeslepende ‘legal thriller’ de opkomst en ondergang van een ambitieuze advocaat-stagiare op de Amsterdamse Zuidas die in zijn val zijn patroon meesleurt. Machtsmisbruik, vriendjespolitiek, grenzeloze ambitie, vervagende normen: de auteur legt de valkuilen van de advocatenpraktijk bloot.

 

Hoofdpersoon Eppo Boetselaar, een beetje een outsider, komt min of meer per ongeluk als advocaat-stagiaire bij het prestigieuze Schwaab & Helvoeth terecht. ‘Er moet omzet gedraaid worden’, wordt hem ingepeperd, en ook is evident dat alles wat oprichter Helvoeth hem opdraagt liever ‘gisteren dan vandaag’ klaar moest zijn.

 

(...)

 

Hij is de rijzende ster, die zichzelf leert praten als advocaat, ‘vanuit de buik, bij voorbaat geïrriteerd’, maar dat eigenlijk niet is. Op het moment dat hij een eenvoudige dagvaarding vergeet aan te brengen, raakt hij verstrikt in een web van leugens en frauduleuze handelingen, waarna auteur Alberdingk Thijm ingenieus hoofd- en bijzaken met elkaar verknoopt.

 

‘Het proces van de eeuw’ is uitstekend geschreven: slim, smeuïg, geestig, herkenbaar, met een lichte toets. De overbelasting van jonge advocaten, grote ego’s, immer zoemende BlackBerry's, kleine onwaarheden die leugens worden, ivoren torens: Christiaan Alberdingk Thijm laat zien dat hij een uitstekend observator is. Behendig vermengt hij werkelijkheid met fantasie, advocatenzaken met romankunst. Een polderversie van John Grishams ‘The Firm’ verluchtigd met elementen uit Tom Wolfes ‘Vreugdevuur der ijdelheden’. Een subliem zomerboek.

 

Lies Schut

 

Christiaan Alberdingk Thijm, ‘Het proces van de eeuw’; 380 blz; € 17,90; Lebowski.

Roman/vierëneenhalve ster

 

 

Lees hier de hele recensie.

BRON: De Telegraaf / Lies Schut


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.