NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Stortvloed aan software-octrooien door komst van een Gemeenschapsoctrooi?

Stortvloed aan software-octrooien door komst van een Gemeenschapsoctrooi?

Richard Stallmann heeft met zijn artikel in het Amerikaanse dagblad “The Guardian” voor de nodige opschudding gezorgd. Stallmann zet in dit artikel uiteen dat invoering van een Europees Gemeenschapsoctrooi ertoe zou kunnen leiden dat Europa wordt overstelpt met software-octrooien. Amerika kampt daar momenteel mee, hetgeen de innovatie en mededinging binnen de software-sector blijkt te beletten. Zie ook de weblog berichten van Wouter Dammers hieronder over de octrooieerbaarheid van software.

Op dit moment worden computerprogramma’s in Europa voornamelijk auteursrechtelijk beschermd. Het kopiëren van software is hierdoor verboden, tenzij toestemming door de auteursrechthebbende wordt gegeven. Het verzoek om een Europees software-octrooi neemt daarnaast echter toe, doordat steeds vaker technische uitvindingen met software worden gebouwd.

Er is echter veel tegenstand van organisaties in Europa, zoals FFI, de Association Electronique Libre en Vrijschrift.org, op invoering van software-octrooien. Ook is een website in het leven geroepen die analyses uiteenzet over de slechte werking van software-octrooien in Amerika. Hierdoor zal het software-octrooi de komende tijd toch nog onderwerp van discussie blijven.

Lees het volledige artikel hier.

Door: Frouke Meijer

 

 PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.