NL EN
 • Home»
 • Weblog »
 • Stappenplan Crowdfunding AFM en DNB

Stappenplan Crowdfunding AFM en DNB

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Nederlandsche Bank (DNB) hebben samen een Stappenplan Crowdfunding gemaakt. Aan de hand van dit stappenplan kunnen initiatiefnemers van crowdfunding-platforms nagaan of zij een vergunning of ontheffing nodig hebben.

Crowdfunding is een alternatieve wijze van het financieren van projecten. In plaats van een lening bij de bank, wordt via een online platform geld aangetrokken van meerdere particuliere investeerders. Al deze kleine investeringen bij elkaar moeten het project volledig financieren.  

De AFM en DNB hebben de afgelopen tijd veel vragen gekregen over crowdfunding. Deze vragen hebben vooral betrekking op een eventuele vergunningplicht. Afhankelijk van de exacte vorm van crowdfunding kan een vergunning noodzakelijk zijn.

Omdat er voor particulieren risico’s verbonden zijn aan het uitlenen van geld (wanbetaling, identiteitsfraude, misleiding) geeft de AFM ook een aantal tips aan geldverschaffers.

 • Geldverschaffers kunnen eenvoudig via de registers van de AFM en DNB nagaan of een crowdfunding-platform een vergunning of ontheffing heeft. Op dit moment zijn er twee platforms met een vergunning van de AFM. Als er inderdaad een vergunningsvereiste is, dan gelden er wettelijke regels voor de deskundigheid en betrouwbaarheid, bedrijfsvoering, een klachtenregeling en beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Ook stelt de wet eisen aan de transparantie van informatie en de zorgplicht.
 • Geldverschaffers doen er goed aan om vooraf goed te controleren of ze voldoende informatie hebben, waaruit blijkt dat een crowdfunding-platform of de geldvrager de verwachtingen waar kan maken.
 • Het is belangrijk om te weten via welke constructie geld wordt geleend of geïnvesteerd.
 • Informatie over eventuele garanties dat geldschieters (een deel van) hun geld terugkrijgen of rendement ontvangen, is essentieel.
 • Ga na of, en zo ja hoe, geregeld is dat het ingelegde geld daadwerkelijk aankomt bij het project waarop ze intekenen.
 • Controleer bij het crowdfunding-platform of de BKR-registratie van geldvragers wordt nagegaan. Als dat niet gebeurt, is het onduidelijk of er bij de geldvrager sprake is van overkreditering. Het risico op wanbetaling is dan groter.

Lees hier het volledige bericht.

BRON: afm.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

 1. NAAM
 2. E-MAILADRES
 3. BERICHT
 4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
 5.