NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Staatssecretaris: thuiskopiestelsel voorlopig gehandhaafd

Staatssecretaris: thuiskopiestelsel voorlopig gehandhaafd

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie heeft een brief aan de Tweede Kamer gestuurd waarin hij aankondigt dat het thuiskopiestelsel voorlopig in stand blijft. Ook worden de heffingen herzien.

 

Het kabinet wilde het gehele thuiskopiestelsel drastisch afslanken door het downloaden uit illegale bron daar niet meer onder te laten vallen. Ook zou het systeem van heffingen op dragers, zoals blanco CD’s en DVD’s, per 1 januari 2013 geheel worden afgeschaft. De Tweede Kamer was het niet eens met die plannen, met name niet met een verbod op het downloaden uit illegale bron. Een tijdelijke regeling is nu onvermijdelijk, zo schrijft de staatssecretaris, omdat de Europese Auteursrechtrichtlijn voorschrijft dat auteurs recht hebben op compensatie van het nadeel dat zij lijden door het thuiskopiëren.

 

Kennelijk ziet de staatssecretaris nu ook eindelijk in dat de huidige bevriezing van het stelsel, die al jaren voortduurt, ten gevolge heeft dat schrijvers, acteurs, musici en andere rechthebbenden op dit moment niet worden gecompenseerd voor alle thuiskopieën die van hun werk worden gemaakt. De stichting NORMA bepleit dat al jaren en heeft hierover onlangs een belangrijke overwinning gehaald bij het gerechtshof Den Haag. In die zaak, waarin SOLV de belangen van NORMA heeft behartigd, is geoordeeld dat het onrechtmatig is dat de Nederlandse Staat geen heffingen doet gelden op andere dragers dan CD’s en DVD’s, zoals op digitale audiospelers en harddiskrecorders.

 

Het kabinet roept de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding op met een advies te komen over de herziening van de thuiskopieheffingen.

 

Lees hier het persberichtPAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.