NL EN
 • Home»
 • Weblog »
 • Spam: twee lessen over voorafgaande toestemming
 • GEPLAATST OP: 1 juni 2011
 • GEPLAATST DOOR: Anke Verhoeven
 • GEPLAATST IN: Spam
 • GOOGLE+: Anke Verhoeven

Spam: twee lessen over voorafgaande toestemming

Op grond van artikel 11.7 van de Telecommunicatiewet is het verboden om berichten van een commerciële aard te versturen indien je daarvoor geen voorafgaande toestemming hebt van de ontvanger. OPTA legde onlangs weer een paar flinke boetes op (in totaal EUR 660.000,-) voor het versturen van e-mailberichten zonder toestemming.

De verzender van de spam had de e-mailadressen waarnaar de berichten werden verzonden van derden verkregen die de adressen hadden verzameld door middel van online enquetes en prijsvragen. In de algemene voorwaarden of het privacystatement van die derden werd aangegeven dat de e-mailadressen konden worden gebruik voor mailings van andere bedrijven. De verzender van de spam achtte de voorafgaande toestemming daarmee gegeven. OPTA is het daar niet mee eens. Instemmen met algemene voorwaarden of een privacystatement kan volgens OPTA niet gelden als toestemming voor het versturen van e-mailberichten. Toestemming moet namelijk geïnformeerd zijn, in die zin dat de ontvanger weet aan wie en waarvoor hij toestemming geeft.

Ook de Rechtbank Rotterdam stelt strenge eisen aan toestemming. In het beroep tegen een boetebesluit van de OPTA stelt de verzender van de spam dat hij voorafgaande toestemming had voor de verzenden van de e-mailberichten. Als bewijs voor die toestemming verwijst hij naar een database waarin alle e-mailadressen zijn opgenomen. De verzender geeft aan dat een 0 in de kolom ‘geenmailoverig’ betekent dat de persoon toestemming heeft gegeven. OPTA en de rechtbank vinden dit echter onvoldoende, omdat niet duidelijk is waarvoor toestemming is gegeven, zodat niet valt vast te stellen of daadwerkelijk toestemming hebben gegeven.

Twee belangrijke lessen die hieruit getrokken kunnen worden: (i) het accepteren van de algemene voorwaarden kan niet gelden als toestemming voor het verzenden van spam, en (ii) zorg dat de toestemming op een duidelijke manier gedocumenteerd wordt, zodat te achterhalen is hoe en waarvoor precies toestemming is gegeven.

Lees hier het boetebesluit van de OPTA

Lees hier het vonnis van de Rechtbank Rotterdam

BRON: rechtspraak.nl en opta.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

 1. NAAM
 2. E-MAILADRES
 3. BERICHT
 4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
 5.