NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Soundcloud gaat actief content verwijderen

Soundcloud gaat actief content verwijderen

Soundcloud.com is een erg populaire site in de dancewereld. Bekende en minder bekende dj’s plaatsen er hele sets, en ook amateur dj’s kunnen met hun gemixte creaties op Soundcloud terecht. De muziek is vervolgens als stream te beluisteren en in sommige gevallen ook te downloaden. Ik kan de site van harte aanbevelen.

Sinds eind 2010 blijkt Soundcloud zeer actief haar notice and takedown beleid uit te voeren. Daardoor zijn van het ene op het andere moment vele dj-sets, mixtapes en jaarmixen verdwenen. Vanuit de groep van meer dan 1 miljoen gebruikers klinkt hevig protest. Niet alleen zouden auteursrecht schendende mixen zijn verwijderd, maar ook officiële remixen, samples, eigen nummers en vrije muziek (let wel, in de dancewereld wordt heel veel gebruik gemaakt van distributiekanalen als Soundcloud om dj’s te promoten en muziek te distribueren). Gebruikers die klagen over het verwijderen van hun content, zullen moeten bewijzen dat zij auteursrechthebbende zijn. Dat is de omgekeerde wereld, degene die zich beroept op het auteursrecht zal moeten bewijzen dat hij auteursrechthebbende is. Er is sprake van een bewijsvermoeden (dat wil zeggen dat je wordt aangemerkt als auteursrechthebbende behoudens bewijs van het tegendeel) als je bij de muziek als maker bent aangeduid, of, bij gebreke van zo’n aanduiding, als de muziek door jou als eerste openbaar is gemaakt. Dus, tenzij bij een dj-set op Soundcloud vermeld is dat bijvoorbeeld Time Warner auteursrechthebbende is, zal Time Warner moeten bewijzen rechten ten aanzien van die set te hebben, en niet andersom.

Soundcloud heeft zich altijd hard gemaakt voor een vrij internet en ondersteunt het hergebruik van muziek en samples via alternatieve licentievormen als Creative Commons. Tot eind vorig jaar hanteerde Soundcloud geen streng notice and takedown beleid maar een beleid gebaseerd op fair use. Op zichzelf is het natuurlijk niet aan Soundcloud, maar aan de rechthebbende om te beslissen hoe auteursrechterlijk beschermde muziek gebruikt mag worden. Maar het principe van fair use is wel wettelijk erkend (in de VS met zoveel woorden en in Europa op grond van de vele uitzonderingen op het auteursrecht).

De gewijzigde policy van Soundcloud laat zien dat de rechthebbende industrie weer lekker ouderwets aan het handhaven is, terwijl die branche zo langzamerhand toch zou moeten inzien dat men op zoek moet naar een alternatief verdienmodel. Distributieplatformen zoals Soundcloud zijn niet tegen te houden en de muziekindustrie zou daar zijn voordeel mee moeten doen.

Lees het hele bericht hier en hier.

BRON: 3voor12


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

Kim donderdag 17 oktober 2013 21:42

Hoe moet je het verwijderen

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.