NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Soms moet je dingen niet al te letterlijk nemen

Soms moet je dingen niet al te letterlijk nemen

Een korte opmerking bij een recent door het Hof Den Bosch gewezen arrest over slaafs nagebootste sieraden. Wat was er aan de hand?

Eiseres Melano ontwerpt, produceert en verkoopt sieraden. Zij verkoopt sinds 2004 onder meer sieraden van de Stainless steel serie, zoals de cateye ring, de briljant ring, de cateye hanger en cateye oorbellen. Het is mogelijk om in/op deze sieraden verschillende (edel)stenen en balletjes te plaatsen; in de sieraden is een systeem van uitwisselbaarheid verwerkt. Melano verkoopt deze sieraden onder de naam Melano.

Quiges Fashion Jewels (Quiges) houdt zich sinds2005 bezig met het importeren van sieraden en de groot- en detailhandel in juwelen en sieraden. Eind 2009 is zij sieraden gaan verkopen onder de naam Eligo. Ook deze sieraden hebben een systeem van uitwisselbaarheid, zodat in elk sieraad verschillende stenen kunnen worden geplaatst.

Volgens Melano gelden de Eligo sieraden als ongeoorloofde slaafse nabootsingen van haar Melano sieraden.  Hiervan is sprake wanneer de Melano sieraden een eigen gezicht in de markt hebben en er sprake van verwarringsgevaar is met de Eligo sieraden.

Melano heeft er wat betreft het eerste vereiste op gewezen dat zij in 2005 een prijs heeft ontvangen voor “haar unieke zettingen die uitwisselbaarheid van stenen mogelijk maken” en op het feit dat een zoektocht op internet met “Google” meer treffers oplevert dan “de gelijknamige Italiaanse stad”.  

Volgens Melano is er bovendien verwarringsgevaar, omdat de Eligo sieraden op de Melano sieraden lijken.  Het voorgaande wordt bevestigd door het feit dat de controlerende instantie van de Waarborgwet, Verispect, een controle bij Melano heeft uitgevoerd, omdat Verispect sieraden als die van Melano in de handel had aangetroffen zonder keurmerk. Volgens Melano zouden het de Eligo sieraden zijn die tot de verwarring bij Verispect hebben geleid.

Een veroordeling van Quiges, de verkoper van de Eligo sieraden, door het Hof blijft niettemin uit. Dit omdat Quiges niet zelf de nagebootste sieraden heeft geproduceerd. Zij heeft de Eligo sieraden in november 2009 als gereed product gekocht. Het Hof concludeert daarom dat uit niets blijkt dat Quiges de Eligo sieraden zelf slaafs heeft nagebootst. Van onrechtmatig handelen is om die reden geen sprake, aldus het Hof.

Een niet alleen voor eiseres Melano teleurstelde, maar overigens ook onjuiste uitspraak. Teleurstellend omdat Melano ondanks de onjuistheid van de uitspraak wel even een bedrag van bijna EURO 20.000,-- aan proceskosten aan Quiges moet overmaken. Bedragen die in deze tijden van economische crisis nauwelijks kunnen worden gemist. Onjuist omdat, hoewel de term “slaafse nabootsing” anders doet vermoeden, de onrechtmatigheid ervan niet in navolgingshandeling zelf, maar in het veroorzaken van verwarringsgevaar zit. Ook bedrijven die niets met de productie van slaaf nagebootste sieraden te maken hebben, maar deze enkel verhandelen kunnen daarom onrechtmatig handelen.PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIES (2)

FMdzJCMtTz5b woensdag 1 oktober 2014 01:51

Het is niet heel slecht. Maar voor de rode loper is het wat te geoojntwes. Ik denk dat als ze een lange rode opvallende ketting om had gedaan, met rode pumps eronder. Het dat wat beter had gestaan ! En eventueel oorbellen, armbanden als dat niet te druk wordt.

apjI9HzR2 woensdag 1 oktober 2014 18:44

Mag je eindelijk een keer over de rode loper draag je DIT. Gek, dat is ze. Leuk voor een cuasal day, maar ik zou me diep schamen als ik haar was. Alsof ze het hele gebeuren totaal niet serieus neemt

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.