NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Sintel: de meest toegankelijke Nederlandse film

Sintel: de meest toegankelijke Nederlandse film

Tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht is het een goede gewoonte om voor de hoofdfilm een korte film te vertonen. Zo kwam ik vorige week min of meer per ongeluk terecht op de premiere van de korte film Sintel, die als voorfilmpje bij de publieksprijs-winnaar Lang & Gelukkig werd vertoond. Sintel is een fantasy-animatie en gemaakt door het in Amsterdam gevestigde Blender Institute, de animatiestudio die enkele jaren geleden het hilarische Big Buck Bunny uitbracht.

Een van de initiatiefnemers van de film vertelde bij de premiere meer over het bijzondere karakter van Sintel. De film is namelijk helemaal geanimeerd in de open source animatiesoftware Blender 2.5. Er werkten in totaal 14 animatoren mee aan de film. Hij kostte ongeveer 4 ton om te produceren. Bijna een derde daarvan is betaald door het Nederlandse Fonds voor de Film. De overige inkomsten zijn gehaald uit sponsoring. Bij de aftiteling werd dan ook een lijst met de namen van duizenden donateurs vertoond.

Naast de bijzondere manier van productie en financiering, wordt de film ook op een vernieuwende manier gedistribueerd. De film wordt namelijk uitgebracht onder een Creative Commons 3.0 licentie. De film is gratis te downloaden in verschillende resoluties. Er komt ook een DVD op de markt, waar niet alleen de film zelf staat, maar ook de werkbestanden van Blender. Daarmee kan iedereen de film bewerken. Dat maakt Sintel misschien wel de meest toegankelijke Nederlandse film aller tijden.

Lees het bericht op The Future of Copyright

Door: Anke Verhoeven

BRON: The Future of Copyright


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

JeroenM zondag 10 oktober 2010 14:38

"Dat maakt Sintel misschien wel de meest toegankelijke Nederlandse film aller tijden."

Dit is vrees ik niet helemaal waar. De vorige twee producties van het Blender Institute, Big Bck Bunny en Elephants Dream zijn namelijk onder dezelfde licentie uitgebracht en ook bij deze twee kun je behalve de films zelf ook alle bestanden nog steeds downloaden en gebruiken.

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.