NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Schadeclaim tegen Facebook van 1 miljard dollar

Schadeclaim tegen Facebook van 1 miljard dollar

Er hangt een rechtzaak voor een schadeclaim van 1 miljard dollar boven het hoofd van Facebook en Mark Zuckerberg vanwege het niet snel genoeg verwijderen van een Facebook pagina.

Larry Klayman, een Amerikaanse activist, voormalig officier van justitie en voormalig senaatskandidaat, is een schadevergoedingsactie begonnen tegen het bedrijf en de oprichter omdat Facebook naar zijn mening te lang treuzelde met de verwijdering van een pagina waarin werd opgeroepen tot een derde Palestijnse intifada tegen de Joden.  

“Judgment Day will be brought upon us only once the Muslims have killed all of the Jews” was er onder meer te lezen. Volgens Klayman heeft Facebook moedwillig lang gewacht met de verwijdering van deze onrechtmatige content “to further their revenues and the net worth of the company”


 

Zou zo’n rechtzaak in Nederland kans van slagen hebben? Een hosting provider, en dat is Facebook ook (zij host immers informatie van derden op haar platform zonder zelf actief bij de informatie te zijn betrokken of daar wetenschap van te hebben), is verplicht om ‘onmiskenbaar’ onrechtmatige content onmiddellijk te verwijdering na daarvan kennis te hebben verkregen. Als de provider dat niet doet, verliest hij daarmee de vrijwaring voor aansprakelijkheid. Dat betekent dat de provider in beginsel aansprakelijkheid kan worden gehouden voor de niet verwijderde content van een ander.

‘Onmiskenbaar’ is een vrij hoge drempel maar het lijkt me duidelijk dat de betreffende Facebook pagina die drempel wel haalt. Ik weet niet hoe lang Facebook er over heeft gedaan om de pagina te verwijderen maar volgens Klayman heeft hij Facebook verschillende malen verzocht om de pagina te verwijderen en is dat niet gebeurd. Facebook zou onder die omstandigheden waarschijnlijk ook naar Nederlands recht aansprakelijk kunnen zijn. Iets anders is de hoogte van de schadeclaim. In Nederland ben je alleen aansprakelijk voor de daadwerkelijk geleden schade. Hoe verschrikkelijk het bericht ook is, dat Klayman hierdoor schade heeft geleden van 1 miljard dollar is hoogst onwaarschijnlijk. Hij zegt overigens dat hij nu moet vrezen voor zijn leven als gevolg van het bericht. Zelfs als dat zo is, dan nog zal hij daarvoor in Nederland geen schadevergoeding krijgen die maar enigszins in de buurt komt van dit bedrag. Het geeft hem waarschijnlijk hooguit recht op smartengeld en dat houdt in Nederland niet over. Hij zal bovendien het causaal verband moeten aantonen tussen het bericht en de intifada oproep op Facebook. Ook dat is nog knap lastig.

Facebook heeft inmiddels gereageerd op de claim en stelt dat de pagina in eerste instantie een onschuldig karakter had en slechts opriep tot vreedzaam protest. Facebook zou wel enkele minder vreedzame commentaren hebben verwijderd. Toen de pagina een gewelddadige toon kreeg, heeft Facebook, nadat de administrators van de pagina al enkele keren door Facebook waren gewaarschuwd, de pagina op 31 maart verwijderd.

Ik besluit met een mooi citaat uit de verklaring van Facebook:

“We continue to believe that people on Facebook should be able to express their opinions, and we don’t typically take down content that speaks out against countries, religions, political entities, or ideas.”

Lees het hele bericht hier.

BRON: TechCrunch


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.