NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Regering: internettoegang geen primaire levensbehoefte

Regering: internettoegang geen primaire levensbehoefte

De Nederlandse regering heeft vandaag aangegeven dat de toegang tot internet geen primaire levensbehoefte is.

Naar aanleiding van vragen van leden van de PvdA-fractie heeft de regering aangegeven dat internettoegang geen vergelijkbare essentiële waarde heeft als de beschikbaarheid van elektriciteit. Hoewel wanbetalers in bepaalde omstandigheden niet kunnen worden afgesloten van het elektriciteitsnet, is het niet wenselijk om ook aanbieders van internet een verbod op te leggen om wanbetalende internetters af te sluiten. De regering onderbouwt dit door aan te geven dat elektriciteit weer voorziet in dagelijkse levensbehoeften als voedsel en warmte. Bovendien kan internetten ook ergens anders – aldus de regering.

Na de langdurige perikelen rond antipiraterijverdrag ACTA boezemt een dergelijke verwoording in eerste instantie angst in, omtrent het openstellen van de mogelijkheid om internetgebruikers die auteursrechtelijk beschermd materiaal downloaden permanent af te sluiten van internet. Een dergelijk ‘three-strikes’-systeem is bijvoorbeeld in Frankrijk wettelijk ingevoerd en is onderdeel van het ACTA-verdrag. Bovendien kan de vraag worden gesteld of internettoegang inderdaad niet een bijzondere bescherming moet verkrijgen, mede gezien de recente massale blokkades in Egypte en Libië.

De regering acht internettoegang echter al voldoende beschermd. Op Europees niveau is vastgesteld dat lidstaten alleen onder strikte voorwaarden wettelijk mogen bepalen dat internetgebruikers worden afgesloten, indien sprake is van het herhaaldelijk schenden van intellectuele eigendomsrechten. Hier moet bovendien eerst een eerlijke procedure aan voorafgaan.

Overigens bestaat er op dit moment geen voornemen om in Nederland een wettelijk regime in te voeren, dat het mogelijk maakt om gebruikers geheel of gedeeltelijk van internet af te sluiten.

Auteur: Mark BuijnstersPAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.