NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • ReDigi naar Europa: zal "Usedsoft" haar redden?

ReDigi naar Europa: zal "Usedsoft" haar redden?

Enige tijd geleden blogde ik al over de zaak EMI vs ReDigi die in de VS speelde. Deze zaak is interessant omdat  het in de essentie gaat om de vraag of de uitputtingsleer alleen geldt voor fysieke exemplaren zoals een CD of DVD (standpunt EMI) of ook voor immateriële exemplaren zoals een gedownload muziekbestand (standpunt ReDigi).

De uitputtingsleer houdt in dat degene die beschikt over auteursrechten op een werk zich niet meer kan verzetten tegen verdere verspreiding (bijvoorbeeld door doorverkoop) van exemplaren daarvan wanneer die eenmaal met zijn toestemming op de markt zijn gebracht. Een boek dat je in de boekhandel koopt mag je daarom zonder problemen doorverkopen.

Tot voor kort werd aangenomen dat uitputting niet zou gelden voor immateriële exemplaren, zodat je gedownloade software of muziek niet zou mogen doorverkopen. In de zomer van 2012 wees het Europese hof echter een belangrijk arrest, waarin werd geoordeeld dat voor software in sommige gevallen geldt dat de auteursrechten ook uitgeput zijn wanneer geen fysieke maar immateriële exemplaren ter beschikking worden gesteld (via een download). Het Hof maakt in het arrest niet duidelijk of dit oordeel ook geldt voor andere werken, zoals muziekbestanden of filmbestanden (zie voor een analyse mijn eerdere blog).

Nu blijkt dat ReDigi ook van plan is om haar diensten in Europa aan te bieden, wordt deze vraag des te actueler. ReDigi brengt namelijk software op de markt waarmee je door jou gekochte iTunes-liedjes, dus immateriële exemplaren van auteursrechtelijk beschermde werken, kan doorverkopen aan anderen. In de VS is nog geen definitieve uitspraak over de zaak gedaan. Mogelijk krijgt ReDigi ondertussen in Europa ook te maken met een procedure.

Ik zou het persoonlijk zeer interessant vinden als de lancering van ReDigi in Europa tot een rechtszaak zou leiden. Mijn verwachting is dat het Europese Hof de redenering uit de Usedsoft-zaak ook van toepassing zal verklaren op andere auteursrechtelijk beschermde werken dan software. Waarschijnlijk duurt het echter nog een tijdje totdat het Europese Hof in de gelegenheid is om zich hierover uit te laten.

BRON: Emerce


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.