NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Rechtspraak komt eindelijk met modern persbeleid

Rechtspraak komt eindelijk met modern persbeleid

Journalisten krijgen meer gelegenheid om beeld- en geluidsopnames te maken tijdens rechtszaken. Dat heeft de Rechtspraak op 20 vovember bekend gemaakt. De huidige persregels worden daarmee gemoderniseerd. Op grond van de nieuwe regels zal een camera vaker in de rechtszaal worden toegelaten.

Door de ruimere regels kunnen journalisten een vollediger beeld geven van rechtszaken, aldus de Rechtspraak is het persbericht. Journalisten die zich vooraf melden, kunnen voortaan beeld- en geluidsopnames maken, tenzij de rechter anders beslist. Met wat voor apparaat dat gebeurt – tv-camera, mobiel of laptop of iets anders – maakt in beginsel niet uit. Journalisten kunnen ook verzoeken indienen een rechtszaak live uit te zenden.

Het wordt tijd dat het oude beleid wordt afgeschaft. Rechtspraak is in beginsel openbaar. Iedereen heeft toegang tot de rechtszaak, behoudens in specifieke gevallen. Daarbij past ook vrije toegang voor de journalistiek. De vrijheid van nieuwsgaring betekent dat slechts in dringende gevallen de toegang tot de rechtszaal voor de pers mag worden geweigerd.

De nieuwe persrichtlijn wordt op 1 maart 2013 van kracht. Komende maanden zullen de rechters en de communicatie-afdelingen van de gerechten de aanpassingen praktisch uitwerken.

In BNR Juridische Zaken noemde ik het huidige beleid Middeleeuws. Luisteren vanaf 3.24. Lees hier het hele bericht.

 PDF

 

 

 

BRON: Rechtspraak.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.