NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Rechthebbenden eisen meerdere miljarden van Limewire

Rechthebbenden eisen meerdere miljarden van Limewire

Vorige maand oordeelde de New Yorkse District Court dat het P2P filesharing programma Limewire inbreuk maakt op auteursrechten, auteursrechtinbreuken door haar gebruikers aanmoedigt en oneerlijk concurreert. Niet alleen het bedrijf achter Limewire wordt aansprakelijk gehouden voor de schade die de muziekindustrie heeft geleden, ook de eigenaar van het bedrijf is persoonlijk aansprakelijk. Vanwege het Amerikaanse systeem van statutory damages kan de schade oplopen tot enkele miljarden dollars.

 

Limewire is een programma dat lijkt op Napster en Kazaa. Gebruikers delen hun mediabibliotheek en kunnen muziek, boeken en films direct van elkaar downloaden. Limewire faciliteert slechts het contact tussen de gebruikers. De software van Limewire is alleen van de website download.com al meer dan 200 miljoen keer gedownload.

 

Het consortium van platenmaatschappijen heeft deze zaak al in 2006 aangespannen, zoals mijn kantoorgenoot Christiaan Alberdingk Thijm destijds al berichtte op deze blog.

 

In haar recente uitspraak leunde de rechtbank zwaar op het deskundigenrapport van de wiskundige Dr. R. Waterman. In zijn rapport maakt Dr. Waterman een willekeurige selectie van 1800 bestanden en concludeerde hij dat 98.8% van deze bestanden een auteursrecht rustte, of in ieder geval hoogst waarschijnlijk een auteursrecht rustte. De rechter oordeelde dat Limewire wel degelijk kennis had van de inbreuken die via haar dienst werden gepleegd en dat Limewire bovendien haar gebruikers aanmoedigde inbreuken te maken. De clausule in de algemene voorwaarden die stelde dat gebruikers geen content mogen delen waar auteursrechten op rusten, achtte de rechter onvoldoende om de inbreuken tegen te gaan. Deze overwegingen zijn in lijn met de uitspraak tegen de P2P filesharingdienst Grokster uit 2005. Hierbij dient opgemerkt te worden dat niet de diensten of programma’s zelf onrechtmatig zijn verklaard, maar slechts het aansporen om illegaal gebruik hiervan te maken onrechtmatig is.

 

De vorderingen tegen Limewire waren overigens vergelijkbaar met de vorderingen tegen YouTube. Deze zaak is echter door de vermeende inbreukmaker gewonnen, zoals mijn collega Frederik Zuiderveen Borgesius eerder vandaag berichtte.

 

Naast de platenmaatschappijen hebben nu ook de music publishers (bedrijven die auteursrechten van componisten en songwriters exploiteren) een claim ingediend tegen Limewire. Hoewel men in de VS geen verschil maakt tussen auteursrechten en naburige rechten, komt dit verschil toch tot uiting door de splitsing van platenmaatschappijen en music publishers. Nu vaststaat dat Limewire aansprakelijk is voor auteursrechtinbreuken via haar dienst, zien de music publishers hun kans om als aasgieren ook hun slag te slaan uit de boedel van Limewire.

 

Het feit dat Limewire onlangs heeft aangekondigd binnenkort een dienst zoals Spotify aan te bieden, beweegt de muziekindustrie er niet toe haar klachten in te trekken. Met een dergelijke dienst kunnen gebruikers content niet (voor langere tijd) opslaan, maar wordt de content gestreamd vanaf een centrale server. De toegang tot content wordt hierdoor op een effectieve manier gecontroleerd, waardoor platenmaatschappijen eerder geneigd zijn een licentie voor hun catalogus te bieden.

 

Lees het volledige bericht over de uitspraak hier en over de claim van music publishers hier.

 

BRON: NYTimes.com


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.