NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Rechtenvrije muziekbibliotheek voor Youtube

Rechtenvrije muziekbibliotheek voor Youtube

Gisteren werd bekend dat Youtube een “Youtube Audio  Library” ter beschikking stelt voor haar uploaders van filmpjes. Het is een bibliotheek met rechtenvrije muziek waarvan uploaders gebruik kunnen maken om het juiste liedje bij hun filmpje te kiezen.

Muziek onder de filmpjes is vaak niet rechtenvrij (vooral nieuwe populaire muziek). Uploaders van filmpjes maken inbreuk op de auteursrechten van de rechthebbenden van de muziek wanneer zij zonder toestemming (licentie) het werk gebruiken. De rechthebbenden van de muziek kunnen in dat geval een klacht indienen bij Youtube. Youtube hanteert een policy dat wanneer zij een volledig verwijderingsverzoek van een rechthebbende van de muziek ontvangen zij het filmpje verwijderen. De uploader krijgt hiervan een bericht van Youtube. Wanneer de uploader een geldig verweer heeft dan stuurt Youtube deze door aan degene die het verwijderingsverzoek heeft ingediend. Daarna moeten de partijen het geschil zelf oplossen, mogelijk voor de rechter. Youtube is dan ook geen bemiddelaar tussen de uploader en de auteursrechthebbende.

Youtube wil haar uploaders daarom van dienst zijn en introduceert haar eigen muziekbibliotheek. De bibliotheek omvat op dit moment 150 rechtenvrije instrumentale nummers, maar Youtube hoopt het bestand uit te breiden. Muzikanten mogen dan ook hun eigen muziek toevoegen aan de Youtube bibliotheek. Uploaders kunnen binnen de bibliotheek naar een geschikt of gewenst liedje zoeken op basis van ‘mood’ zoals somber, funky, inspirerend of romantisch maar ook via duur, instrument of genre zoals rock, jazz en blues, klassiek, R&B of country en folk. Het liedje is te downloaden als 320 Kbps mp3 bestand. De muziek uit de Youtube bibliotheek mag ook buiten Youtube om worden gebruikt.

Youtube had eerder al een oplossing gevonden in het betalen van royalties aan sommige platenmaatschappijen voor het gebruik van muziek onder filmpjes door uploaders. Deze oplossing is echter kostbaar. De muziekbibliotheek is dan ook een goede zet van Youtube die hiermee waarschijnlijk kosten wil besparen.  

Bekijk de Youtube Audio Library hier.

Auteur: Yentl van den Winkel

BRON: Nu.nl/tech, Youtube.com


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.