NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • PvdA keert wederom: “we zijn en blijven tegen een downloadverbod”.

PvdA keert wederom: “we zijn en blijven tegen een downloadverbod”.

Vorige week schreef ik over de opvallende draai van de PvdA tijdens het Algemeen Overleg Auteurecht van bijna twee weken geleden. Daar gaf de partij, vorig jaar nog tegen het invoeren van een downloadverbod, ineens aan alsnog een verbod op de handel in illegaal verkregen auteursrechtelijk beschermd materiaal te steunen. Voorwaarde was wel dat een downloadverbod alleen diegenen zou raken die bedrijfsmatig van auteursrechtelijk beschermd materiaal gebruikmaken, en niet voor particulieren.

De plotseling draai van de PvdA zorgde de afgelopen week voor veel ophef en discussie. Door deze draai, had staatssecretaris Teeven plots weer een meerderheid achter zich om zijn handhavingsplannen verder uit te werken. 

Vandaag publiceerde Jeroen Recours (die tijdens het Algemeen Overleg het woord voerde voor de PvdA) echter een bericht op de website van de PvdA, dat de PvdA toch tégen een downloadverbod is. Er zou slechts wat “onduidelijkheid” zijn ontstaan, aldus Recours.

Volgens Recours vindt de PvdA het systeem thuiskopieheffingen, waarbij consumenten een heffing betalen over bepaalde apparatuur en beeld- en geluidsdragers, achterhaald. In de discussie met staatssecretaris Teeven zou hij slechts hebben willen aangeven dat gezocht moet worden naar “een werkbare en van technologische ontwikkelingen onafhankelijke oplossing” om illegale handel tegen te gaan zonder de internetvrijheid van particulieren ook maar iets te beperken.

Een downloadverbod is echter onbespreekbaar voor de PvdA, zo stelt Recours. De huidige thuiskopie-exceptie, die het downloaden voor eigen gebruik door particulieren mogelijk maakt, moet blijven zoals die is. Hij sluit af met de volgende – veelbelovende – woorden:

Wij willen niet het risico lopen een deur op een kier te zetten die wij helemaal dicht willen houden: internetvrijheid voor iedere burger. Daarom hebben we besloten om een voorstel van Teeven nooit te steunen als dat het recht op downloaden op wat voor manier dan ook beperkt. Wat mag blijft mogen, wat niet mag blijft niet mogen. We steunen hem namelijk wel in zijn streven van de thuiskopieheffing af te komen, maar we verkiezen nog altijd liever het onmogelijke systeem van de thuiskopieheffing dan een beperking van het (in de exceptie neergelegde) recht om te mogen downloaden.

Vanzelfsprekend ben ik blij dat de PvdA nu zo stellig aangeeft nooit een downloadverbod te zullen steunen. Daardoor wordt de kans kleiner dat Teeven een meerderheid krijgt voor zijn plannen. De weerstand van Recours (en de PvdA) tegen de thuiskopieheffing, snap ik echter niet zo goed.

Op basis van de Auteursrechtrichtlijn hebben de lidstaten immers twee keuzes. Zij kunnen ofwel kiezen voor een verbodsrecht, waarbij ook downloaden kan worden verboden, ofwel voor een beperking van het reproductierecht en dus voor een vergoedingsrecht. In de laatste geval moet dan wel een billijke compensatie betaald worden aan de auteur(s).

In Nederland is gekozen voor het laatste, en is in de Auteurswet een uitzondering gecreëerd voor het kopiëren voor privégebruik (de thuiskopie-exceptie). Op grond van de Auteursrechtrichtlijn rust op de Nederlandse staat daarom een resultaatsverplichting om te verzekeren dat auteurs een billijke compensatie ontvangen voor het nadeel dat zij ondervinden. Dit heeft het Hof Den Haag in de zaak Norma/ De Staat bevestigd. In dit arrest overwoog het Hof dat ook een vergoeding moet worden betaald voor alle thuiskopieën die worden gemaakt op digitale audiospelers en op harddiskrecorders, omdat dit nu juist de dragers zijn die tegenwoordig worden gebruikt voor het downloaden van beschermd materiaal.

Wat voor een model de PvdA voor zich ziet – nu de partij én geen downloadverbod én geen thuiskopieheffing wil – is mij dan ook niet duidelijk. Het is het een of het ander. Gelukkig geeft de PvdA wel aan dan ieder geval een thuiskopiestelsel te verkiezen boven een downloadverbod.

BRON: pvda.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIES (2)

Piet woensdag 5 december 2012 16:48

de hele heisa rondom wederom een internet verbod tot downloaden binnen de politiek toont maar weer eens aan hoe onbetrouwbaar politici zijn en hoeveel waarde we kunnen hechten aan hun principes, en telkens een nieuw sinterklaaspapiertje erom, veel beloven, weinig geven, doet de zot in vreugde leven, is dan ook hun lijfspreuk

henk woensdag 5 december 2012 18:18

Hebben die politici nu helemaal niets te doen? Laten ze eens echt gaan werken. Je kunt ze niet vertrouwen op hun woord (kijk naar de beloftes die ze niet nakomen) en nu weten ze van verveling niet wat ze moeten doen. Het blijkt dat er heel veel bezuinigd kan worden, 150 zetels naar 50 en 75 naar 25, en dan nog alle achterliggende handjes die mee graaien uit de belasting pot.

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.