NL EN
 • Home»
 • Weblog »
 • Proprietary vs. open source: verschil in verantwoordelijkheid?
 • GEPLAATST OP: 14 december 2011
 • GEPLAATST DOOR: Wouter Dammers
 • GEPLAATST IN:
 • GOOGLE+: Wouter Dammers

Proprietary vs. open source: verschil in verantwoordelijkheid?

Met verbazing las ik zojuist op computerworld.nl een blog van Simon Phipps, oud-directeur van het OSI en oud-bestuurder van ForgeRock. Phipps stelt dat open source innovatie bevordert en goedkoper maakt. Dat verbaast mij uiteraard niet (ik kan me daar namelijk ook in vinden), maar wat me wel verbaast is de inhoud van zijn betoog.

Phipps stelt allereerst dat proprietary code ontwikkelaars een verantwoordelijkheid hebben voor ieder lijntje code dat ze schrijven. Met ieder lijntje code dat je schrijft en iedere klant die afhankelijk van je wordt zou jouw verantwoordelijkheid als ontwikkelaar groeien. Volgens Phipps draag je als proprietary ontwikkelaar een zorgplicht voor de innovatie van jouw software en voor het draaiend houden van de code in een werkende omgeving.

Open source ontwikkelaars zouden die verantwoordelijkheid niet hebben: de open source community kan er voor kiezen te contribueren aan de code. Daardoor zou de last van het bijhouden van de code minder worden naarmate de code groeit. Iedereen doet mee, dus gedeelde smart is halve smart – zo begrijp ik het in ieder geval.

Ik kan me niet vinden in deze redenatie. Phipps maakt hier immers een onderscheid tussen proprietary en open source dat niet bestaat. De (afwezigheid van) verantwoordelijkheid voor code is immers in eerste instantie een contractuele afspraak, die zowel in proprietary- als open source-gerelateerde overeenkomsten voorkomt. Partijen kunnen daarover in principe afspreken wat ze willen. Als proprietary ontwikkelaar kan je verantwoordelijkheid op je nemen, of afwijzen. Als open source ontwikkelaar idem dito.

Het is bovendien onjuist om te stellen dat je als proprietary ontwikkelaar per sé verantwoordelijk bent voor het draaiend houden van jouw code. Ook daar in ben je immers, in principe, vrij. Tegenwoordig zie je steeds vaker dat andere partijen verantwoordelijk zijn (of juist niet) voor het draaiend houden van de sofware dan de daadwerkelijke ontwikkelaar.  

Naast contractuele verantwoordelijkheid bestaat er ook de wettelijke verantwoordelijkheid. Denk aan onrechtmatige daad en in sommige gevallen mogelijk zelfs productaansprakelijkheid. Daarbij maakt het in principe niets uit of de code open source of proprietary is. Immers, het verschil daartussen is enkel gerelateerd aan (de uitoefening van) de (auteurs)rechten op de code.

BRON: computerworld.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

 1. NAAM
 2. E-MAILADRES
 3. BERICHT
 4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
 5.