NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Proces over aankopen op Amazon en privacy

Proces over aankopen op Amazon en privacy

De belastingdienst van North Carolina heeft de koopgegevens opgevraagd van iedereen die een postadres in die staat heeft en afgelopen zeven jaar een boek heeft gekocht bij Amazon. Het betreft 50 miljoen transacties. Amazon heeft tot nu toe slechts een deel van de gegevens verstrekt aan de belastingdienst. Het bedrijf weigert de identiteit van de kopers te onthullen en heeft in april een rechtzaak aangespannen tegen de staat North Carolina. De Amerikaanse burgerrechtenbeweging American Civil Liberties Union (ACLU) heeft zich in het proces gemengd. De ACLU vertegenwoordigt onder meer zes anonieme klanten van Amazon uit North Carolina.

 

Gegevens over welke boeken men koopt kunnen privacygevoelig zijn. Te denken valt onder meer aan bloederige thrillers of boeken over religie of psychische problemen. Als lezers niet weten wie uiteindelijk hun koopgegevens te zien krijgen, kan dit een chilling effect hebben: lezers zullen misschien voor de zekerheid sommige boeken maar niet meer kopen. Voorstelbaar is dat sommige lezers een boek over bijvoorbeeld een ziekte liever bij Amazon kochten dan bij hun vaste boekhandel, in de hoop op anonimiteit.   

Voor een uitgebreide behandeling van privacy en leesvoorkeuren, zie het klassieke artikel van Julie Cohen: A Right to Read Anonymously: A Closer Look at "Copyright Management" In Cyberspace.

 

Zie hier een bericht van Marie-José Klaver op de site Informatieprofessional en hier een bericht op Cnet News.

 

 

 

BRON: Informatieprofessional, Cnet News, Julie Cohen


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.