NL EN

Playstation drama duurt voort

Enkele weken geleden legden hackers tijdelijk de site van Sony's Playstation Network plat middels een DDoS aanval. Het gerucht ging toen dat dit uit wraak was voor het feit dat Sony een kraker van de PS3 console in de VS voor de rechter daagde. Ook werden er aanvallen uitgevoerd die tot gevolg hadden dat Sony’s eigen Playstation Network (PSN) kampte met storingen. De zaak tegen de hacker is inmiddels geschikt, maar voor Sony zijn de problemen nog niet voorbij. De storingen duurden voort en sinds vorige week heeft Sony zelf tijdelijk de stekker uit het netwerk getrokken. Sindsdien is het netwerk voor alle abonnees wereldwijd onbereikbaar. Het gevolg is dat online gamen tegen andere PS3 bezitters al ruim een week niet meer mogelijk is.

Begin deze week kwam Sony met een verklaring waarin zij dat er een complete database met  persoonlijke gegevens zoals adressen en account informatie van klanten is buitgemaakt.

Het is nu de vraag of hackers ook creditcardgegevens hebben kunnen bemachtigen. Onderzoekers melden dat er op ‘hackerforums’ wordt gespeculeerd over lijsten met 2,2 miljoen creditcardnummers die voor 100.000 dollar te koop zouden zijn.

Het is allemaal nog onduidelijk hoe Sony in zulke grote problemen is geraakt dat zij het netwerk hebben moeten stilleggen  en hoe het mogelijk is dat hackers in één keer zoveel gegevens in handen hebben kunnen krijgen. Duidelijk is wel hoe kwetsbaar een centrale database met waardevolle informatie kan zijn. Gek genoeg verwachtte ik dit soort beveiligingslekken altijd eerder bij de overheid (OV-chipkaart, vingerafdrukken op gemeentelijke computers etc.) dan bij een groot commercieel bedrijf als Sony, maar iemand moet natuurlijk de eerste zijn.

In de VS (uiteraard) is Sony al aangeklaagd door een klant maar ook willen politici daar nu dat er een onderzoek komt naar de diefstal van de gegevens. Ook wordt er gekeken of de wetgeving rond het opslaan van persoonlijke gegevens daar aangepast moet worden. De tijd zal leren of bedrijven en overheden zorgvuldiger worden met de beveiliging van gevoelige databases. Een actueel onderwerp, zie ook de perikelen rondom de opslag van vingerafdrukken op grond van de nieuwe Paspoortwet. Op die database valt namelijk ook het nodige aan te merken qua beveiliging, dus het lijkt mij goed dat dat plan voorlopig even in de ijskast is gezet.

Voor de gamers onder ons: volgens Sony is PSN op 3 mei weer online, we zullen zien!    

Auteur: Ruben Althuisius

BRON: tweakers.net


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.