NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • PIN Taxi Eindhoven, gevestigd op het internet?

PIN Taxi Eindhoven, gevestigd op het internet?

De kantonrechter in Arnhem heeft een opvallende uitleg gegeven aan de Handelsnaamwet in een zaak tussen twee taxibedrijven.

De Handelsnaamwet bepaalt in artikel 5 - onder andere - dat het verboden is een handelsnaam te voeren die slechts in geringe mate afwijkt van een handelsnaam die al door een ander werd gevoerd, indien daardoor - in verband met de aard van de ondernemingen en de plaats waar zij gevestigd zijn - verwarring bij het publiek dreigt te ontstaan tussen de twee ondernemingen of over hun onderlinge relatie.

Een taxibedrijf in Eindhoven, PIN Taxi Eindhoven, sprak in de onderhavige zaak een taxibedrijf aan dat opereert in Ede, PIN Taxi Ede. Verzocht werd het Edese bedrijf te veroordelen haar handelsnaam te wijzigen alsmede de door haar gebruikte domeinnaam www.pintaxi-ede.nl. Het Eindhovens bedrijf gebruikt de domeinnaam www.pintaxi-eindhoven.nl.

De handelsnaam hoeft van de kantonrechter niet gewijzigd te worden. Hij overweegt namelijk dat geen verwarring is te duchten nu de twee bedrijven zijn gevestigd in verschillende plaatsen en zij hun diensten ook voornamelijk in en rond hun eigen vestigingsplaats aanbieden. Oftewel, als je van station Ede-Wageningen de taxi naar het Kröller-Müller museum neemt, is de kans klein dat je in een wagen stapt van het 90 km verderop gevestigde PIN Taxi Eindhoven. Geen handelsnaaminbreuk dus.

Maar vervolgens wijst de kantonrechter - op grond van de Handelsnaamwet - het verzoek de domeinnaam te wijzigen toe. Een domeinnaam kan ook als handelsnaam gebruikt worden en, zo redeneert de kantonrechter, voor de bezoeker van “het web” kan de (onjuiste) indruk ontstaan dat de bedrijven aan elkaar gelieerd zijn. Oftewel, je tikt in " taxi ede pinnen" en komt in de zoekresultaten van Google de websites van beide bedrijven tegen. Daardoor ontstaat mogelijk verwarring over de relatie tussen de bedrijven. Je zou namelijk makkelijk kunnen denken dat deze aan elkaar gelieerd zijn. Handelsnaaminbreuk dus.

Kennelijk kan een onderneming twee soorten handelsnamen hebben, offline en online, en kan er tegelijkertijd op de één wel inbreuk worden gemaakt en op de ander niet. Voor een beoordeling van inbreuk op de online handelsnaam kan in deze redenering het vestigingscriterium uit de Handelsnaamwet worden geschrapt, want het internet is immers één grote vestigingsplaats. Ik kan mij trouwens voorstellen dat ook degene die in de (digitale) telefoongids zoekt onder de P wel eens zou kunnen denken dat de twee bedrijven aan elkaar zijn gelieerd. In de redenering van de kantonrechter had dan toch ook de vermelding hierin gewijzigd moeten worden. Maar dan was het langzamerhand wellicht praktischer geworden maar gewoon de hele handelsnaam te veranderen.

Een vreemde redenering dus die overigens leidt tot een juiste uitkomst. Dat op internet de indruk zou kunnen ontstaan dat de twee ondernemingen gelieerd zijn, lijkt mij inderdaad mogelijk en dat kan een onwenselijke situatie zijn. Het zou echter logischer zijn geweest deze situatie aan te pakken op grond een onrechtmatige daad – voor zover aan alle criteria daarvoor was voldaan - en niet op grond van de Handelsnaamwet. De kantonrechter mag zich echter in een procedure als de onderhavige alleen op de Handelsnaamwet baseren, zo leert artikel 6 daarvan. Deze rechter heeft daarom het vestigingsbegrip in de Handelsnaamwet wat creatief geïnterpreteerd, wat in casu wel een praktische oplossing was.

Lees het hele bericht hier en het vonnis hier.

BRON: Boek9.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIES (2)

Klaas zaterdag 10 april 2010 05:19

Pin taxi Eindhoven zeurt over elk klein ding wat volgens hen niet door de beugel kan, maar vervolgens zorgen ze er wel voor dat wanneer je op google taxi eindhoven intoetst, er veel sites op de eerste 2 paginas van hun zijn. Ze moeten eens stoppen met zeiken op iedereen en vervolgens zelf alle normen en waarde aan hun laars lappen. Het is een net bedrijf qua chauffeurs en auto's, maar op internet is het smerig bedrijf

Ronald woensdag 11 augustus 2010 14:11

@Klaas: PIN Taxi heeft gedeeltelijk gelijk gekregen van de rechter, qua internet zijn zei waarschijnlijk net iets slimmer en actiever dan andere bedrijven. Welke normen en waarden heb je het over??

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.