NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Peter Stuyvesant Collectie geveild

Peter Stuyvesant Collectie geveild

Gisteravond is bij Sotheby’s Amsterdam de Peter Stuyvesant Collectie voor een recordbedrag geveild. De 163 schilderijen brachten samen meer dan 13,5 miljoen euro op.

 

Het topstuk van de avond was het werk Dinosaurierei van de Duitse schilder Martin Kippenberger (25 februari 1953 - 7 maart 1997). Hier werd meer dan 1 miljoen euro voor betaald. Hoewel ik het exacte aankoopbedrag niet weet, moet Sotheby’s in ieder geval 10.000 euro aan de erven Kippenberger betalen. Dit volgt uit artikel 43a, lid 2 van de Auteurswet juncto artikel 2 van het Volgrechtbesluit.

 

Het volgrecht is het recht van de maker, en in casu diens rechtverkrijgenden, om bij de verkoop van één van zijn kunstwerken een vergoeding te ontvangen. Voorwaarde is echter wel dat hierbij een professionele kunsthandelaar betrokken is (artikel 43a, lid 1 juncto artikel 43c, lid 1 van de Auteurswet).

 

Niet geheel verwonderlijk vervalt het volgrecht gelijktijdig met het auteursrecht (artikel 43e, lid 1 van de Auteurswet). Dit is 70 jaar nadat de maker is overleden.

 

Liefhebbers die meer willen weten over de ins en outs van veilingkoop, verwijs ik ten slotte naar Kunst onder de hamer van René Klomp en Tjeerd Schiphof.

BRON: nrc.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.