NL EN

Peter R. de Vries moet betalen

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries heeft een vonnis van de Amsterdamse kort geding-rechter naast zich neergelegd. Ondanks een verbod daartoe, zond De Vries in zijn programma heimelijk opgenomen beelden van meervoudig moordenaar Koos H. toch uit. Hij zet nu zijn geloofwaardigheid op het spel. Of hij moet nog wat bijbetalen.

Koos H. is in 1982 veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens het ontvoeren, misbruiken en vermoorden van drie meisjes. Hij verblijft momenteel op de zogenoemde ‘longstay’-afdeling van een Tbs-kliniek. H. heeft tijdens zijn berechting de moorden altijd ontkend. Dit was voor De Vries aanleiding een jeugdvriend van H. in te schakelen om met behulp van een verborgen camera opnamen te maken in de tbs-cel van H. in Vught. Op de in het geheim opgenomen beelden bekent H. in gruwelijke details de moorden. De Vries wilde deze beelden tonen in de aflevering van zijn programma op 11 april.

H. stapte daarop naar de rechter om de uitzending tegen te houden. H. beriep zich onder andere op zijn recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer. De Vries beriep zich met name op de maatschappelijke belangen die volgens hem waren gediend met het uitzenden van de beelden. 

De rechter oordeelde dat alle informatie die was vergaard bij de bezoeken van de jeugdvriend openbaar mochten worden gemaakt. Het herkenbaar in beeld brengen van H. was echter een brug te ver. De belangen van H. bij het voorkomen van een negatieve invloed op de tenuitvoerlegging van zijn straf, op de mogelijke behandeling van zijn psychische problemen en op de bejegening door medegedetineerden, wogen zwaarder dan het belang van De Vries om de opnamen uit te zenden. Het argument dat de kijkers daardoor zelf (de mimiek van) H. konden zien om te kunnen oordelen over zijn geloofwaardigheid, werd door de rechter terzijde gelegd. De Vries mocht letterlijk citeren uit de gesprekken en dat moest voldoende zijn. 

De Vries heeft uiteindelijk, samen met SBS en producent Endemol, besloten de beelden toch uit te zenden, ondanks de daarop gestelde dwangsommen van 15.000 euro. ''Maar als een zaak het waard is, is het deze wel. Ik kan en wil mij hier niet bij neerleggen.'', lichte De Vries toe. De advocaten van H. hebben inmiddels laten weten aanspraak te zullen maken op deze dwangsommen. 

Men kan twisten over de vraag of De Vries het gelijk aan zijn zijde had bij de voorgenomen uitzending. De rechter heeft uiteindelijk echter een afweging gemaakt en is tot het oordeel gekomen dat de belangen van De Vries niet zwaarwegend genoeg waren. Hij mocht immers al citeren uit de informatie en dan is het wel de vraag of er nog een maatschappelijk belang is bij het tonen van het gezicht van H. En of De Vries nu het gelijk aan zijn zijde had, het recht had hij in elk geval na het vonnis niet meer aan zijn zijde.

Ge
dane zaken nemen geen keer. Maar het verhaal is nog niet ten einde. De aflevering van De Vries was slechts deel twee in een drieluik over Koos H. Er staat voor aanstaande zondag nog een slotaflevering gepland. H. heeft wederom een kort geding aangespannen en deze keer eist hij dwangsommen die kunnen oplopen tot 15 miljoen euro, zo bericht onder andere Elsevier

De kans dat de rechter deze keer veel hogere dwangsommen op zal leggen, is groot. De Vries en SBS hebben immers al laten zien voor enkele tienduizenden euro’s niet terug te schrikken en dat is uiteindelijk het doel van dit dwangmiddel. De Vries heeft het zichzelf daarmee wel erg moeilijk gemaakt. Als advocaat en jurist vind ik dat De Vries zich zou moeten houden aan rechterlijke uitspraken, maar hij gooit zijn geloofwaardigheid te grabbel als hij onder druk van hogere dwangsommen nu ineens zou besluiten wel naar de rechter te luisteren. De grote vraag is nu hoeveel de maatschappelijke belangen die De Vries aanvoerde hem waard zijn.

 

UPDATE 16 april 2010: Vandaag heeft de rechter (overigens een andere rechter dan de eerdere) in kort geding ook voor de uitzending van komende zondag een verbod uitgesproken tot het openbaarmaken van beelden waar Koos H. herkenbaar op in beeld komt. De dwangsom is, zoals te verwachten, verhoogd en wel naar een totaal van 500.000 euro voor SBS en Endemol tezamen en een totaal van 500.000 euro voor Peter R. de Vries in persoon. Lees hier het kop-staartvonnis (nadere uitwerking volgt vanwege de spoed later) en hier het proces-verbaal van de zitting.

BRON: Elsevier (Update: rechtspraak.nl)


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIES (8)

Yvette H Lafèbre donderdag 15 april 2010 18:05

Ik was nog niet uitgesproken over Koos Hertog. Deze psychopaat hoort helemaal geen rechten meer te krijgen! Peter ga a.u.b. door met de uitzending! Het is ook van groot belang hoe het hier gaat in Nederland! Dat dit monster( Koos H) ook nog Porno dvd-tjes van jonge meisjes mag bekijken!! En wat is dat met die rechter een kennis van Koos H.?

Yvette H Lafèbre donderdag 15 april 2010 18:17

A.U.B.uitzenden Peter ! Want wat is dat met die rechter,vriendje van Koos H.? Nederland moet dit weten!! Straks krijgt dat monster nog zijn gelijk en moeten jullie 15miljoen betalen zodat hij met dat geld weer andere criminelen kan betalen om hem uit dat kliniek te bevrijden!! Want bijna iedereen is om te kopen!! Ik heb in ieder geval geen vertrouwen meer in het rechts

rudy vriezen doetinchem donderdag 15 april 2010 19:54

wat een land,peter zend aub zondag deel 3 uit
en laat de familie van de slachtoffers het geld meteen weer opeisen.

ps ik heb een grote waardering voor peter en sbs 6 en endemol
succes en uitzenden hoor?

chris donderdag 15 april 2010 20:30

fuck him peter ik ben zelf een boefje gewest maar ik waardeer dit wat je doet dan betalen we toch mee met allen de kijk cijfers zijn 1.9 miljoen een eurootje de man dat heb ik er wel voor over maar gelijk in laten houden voor ze kost en in woning

catharina vrijdag 16 april 2010 08:45

Ik begrijp niet dat er mensen zijn die vinden dat Peter R de Vries een uitspraak van de rechter naast zich neer mag leggen... Volgens mij moeten we hier in Nederland gewoon in hoger beroep als we het niet eens zijn met een uitspraak van de rechter??
Peter R heeft een voorbeeldfunctie. Als we allemaal maar gaan doen waar we zin in hebben, wordt Nederland een puinhoop!
Dat wil overigens niet zeggen, dat ik het eens ben met de uitspraak van de rechter.

Arnold Roosendaal vrijdag 16 april 2010 12:05

Kijk eens naar ons blogbericht: http://vortex.uvt.nl/TILTblog/?p=123
Daar staat waarom de uitspraak niet zomaar opzijgeschoven mag worden. Het is geen prijskaartje voor het schenden van iemands fundamentele rechten!

hanny zondag 18 april 2010 23:48

Heb naar de uitzending geken.
Een schande voor de nederlandse rechtstaat.
Peter r de vries zei dat er mensen zijn die het hem kwalijk nemen om dit uit te zenden .
Deze mensen moeten zich schamen want iedere keer weer haalt peter r de vries de waarheid boven tafel wat o zo belangrijk is voor de nabetaande.
En gevoel heeft peter r de vries zeker ik neem mijn petje af voor deze geweldige journalist die de waarheid wil laten zien.
Hij doet gewoon zijn werk en zoals hij het doet daar zijn er jammer genoeg te weinig van.

tineke maandag 19 april 2010 10:47

allo Peter,

Ik wil graag mijn waardering over uw uitzending van gister uitspreken. Ik vind het erg goed dat u ondanks alles het programma gewoon door heeft laten gaan.
Aan het einde van het programma, zei u dat anderen zeiden dat u misschien niet deugde omdat u het programma dus wel heeft uitgezonden. Als anderen dat inderdaad hebben uitgesproken, vind ik het juist nog sterker en beter dat u heeft doorgezet. Mijn complimenten. Ten tweede : anderen hebben altijd commentaar, maar vaak is het onbegrip / jalosie die tot uitspraken als deze leiden.

Ik wilde dit toch even kwijt, juist omdat ik respect / waardering voor u heb!!

Groetjes Tineke

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.