NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Persoonsgegevens in EU datacentra niet veilig voor Amerikaanse overheid?

Persoonsgegevens in EU datacentra niet veilig voor Amerikaanse overheid?

Op grond van Europese wetgeving moet je als verwerker van persoonsgegevens, kort gezegd, die gegevens bij voorkeur binnen de Europese Economische Ruimte (EU plus IJsland, Noorwegen en Lichtenstein) verwerken. Daarbuiten kan onder omstandigheden ook, mits het betreffende land minstens dezelfde mate van wettelijke bescherming biedt als binnen de EU.

Amerikaanse privacy wetgeving is nogal anders dan die in Europa. Sinds 2003 heeft de Amerikaanse overheid zelfs zeer ruime bevoegdheden, op grond van (recent verlengde) de Patriot Act, voor het opvragen van persoonsgegevens bij bedrijven. De Patriot Act verleent de Amerikaanse overheid namelijk het recht van toegang tot alle in de Verenigde Staten opgeslagen data, zonder dat daarvoor rechterlijke toestemming vereist is. Opslag van data bij Amerikaanse cloud- en hosting-providers is dus niet zonder meer een garantie voor de bescherming van de persoonsgegevens van betrokkenen.

In Europese datacentra zou je dus beschermd moeten zijn tegen de Patriot Act. Dat lijkt nu echter niet het geval. Gordon Frazer – managing director van Microsoft UK – gaf afgelopen week toe bij de launch van clouddienst Office 365  dat data bij Europese datacentra nog altijd overgedragen kunnen worden aan de Amerikaanse overheid. Omdat het hoofdkantoor in de VS zit, is het verplicht om zich te houden aan Amerikaanse wetten, en dus de Patriot Act. Kortom: Frazer kon geen garantie geven dat data, opgeslagen in een EU datacentrum, niet aan Amerikaanse autoriteiten zal worden overgedragen.

Dit staat haaks op eerdere mededelingen van de Europese Commissie. Zo heeft Europarlementariër Sophie In ’t Veld – voorvechter van de bescherming van persoonsgegevens – de Europese Commissie in 2007 verzocht om onderzoek te doen naar de vraag of Amerikaanse bedrijven in de EU onderworpen zijn aan Amerikaanse wetten. Conclusie was dat er niets aan de hand was.

Dat blijkt nu toch anders te zijn. In ’t Veld wil naar aanleiding van het bericht van Microsoft daarom opheldering van de Europese Commissie: "Ik wil van de Commissie weten of dit in strijd is met de Europese protectieregels, want dit zou inhouden dat de Amerikaanse wetten boven EU-wetten gaan. Dit lijkt me niet de bedoeling.”.

BRON: engadget.com, d66.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.