NL EN

Perikelen rondom downloadverbod

Op 27 januari staat een Tweede Kamer debat gepland over de eventuele invoer van een downloadverbod. Tot op heden lijken de entertainmentindustrie en providers er onderling niet uit te komen of er een downloadverbod moet komen en op welke manier artiesten en andere rechthebbenden zouden moeten worden gecompenseerd.

De paneldiscussie tijdens de Noorderslag-conferentie afgelopen zaterdag benadrukte maar weer dat de meningen hierover behoorlijk uiteenlopen. Overleg tussen entertainmentbedrijven, rechthebbenden, consumenten en het MKB over regulering van het massale down- en uploaden van muziek, films en games loopt als sinds 2008.

Geen van de aangedragen oplossingen, waaronder een downloadverbod, een collectieve licentie, een thuiskopiestelsel en individuele internetlicenties, vindt voldoende steun van alle partijen. In de discussie staan verschillende belangen tegenover elkaar.

 Inzake het downloadverbod wordt het gebrek aan compensatie van de muziekbranche tegenover het belang van een open en vrij internet  genoemd. De vrijwillige collectieve licentie tussen rechthebbende en providers geopperd door Hugenholtz, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, zou volgens tegenstanders de bestrijding van piraterij hinderen. Het voorstel van de consumenten en artiestenbonden voor een nieuw thuiskopiestelsel, waarbij door consumenten een toeslag wordt betaald op onder meer mp3-spelers, krijgt geen steun van de belangenbehartigers van de muziekbranche. Het door Buma/Stemra eerder gedane voorstel voor individuele licenties lijkt van de baan door de komst van de nieuwe CEO van der Ree, hij vindt opname van het downloadverbod op korte termijn belangrijker. Tevens lijkt privacy van de gebruikers bij de collectieve licentie  in het geding.

Lees hier het artikel op webwereld.nl

 

Door: Edith van Lent

BRON: webwereld.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.