NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • pedograaf.nl onrechtmatig, maar geen auteursrechtinbreuk

pedograaf.nl onrechtmatig, maar geen auteursrechtinbreuk

De voorzieningenrechter in Amsterdam heeft onlangs geoordeeld dat het aanbieden van een reverse proxy naar telegraaf.nl, geen auteursrechtinbreuk oplevert. Het gebruik van de domeinnaam pedograaf.nl voor de website van de wakkerste krant van Nederland is echter wel onrechtmatig.

 

Gedaagde in deze zaak is Micha Kat. Kat beheert de website pedograaf.nl, waarop door middel van een reverse proxy de inhoud van telegraaf.nl zichtbaar is. De inhoud en vormgeving van telegraaf.nl zijn, uiteraard, auteursrechtelijk beschermd. TMG stelde in deze zaak dan ook dat Kat zonder toestemming de website telegraaf.nl openbaarmaakt. Daarvoor zou in dit geval echter vereist zijn dat Kat een interventie pleegt, waardoor een nieuw gedeelte van het publiek kennis kan nemen van de website van de Telegraaf. De rechter stelt in zijn voorlopig oordeel:

 

“Vast staat dat de website van TMG voor iedereen vrij toegankelijk is via internet, zodat er sprake is van een andere situatie dan in de door TMG genoemde uitspraak (LJN BX7043). Aangenomen moet worden dat het Nederlandse publiek bekend is met de mogelijkheid om kennis te nemen van nieuwsberichten van “De Telegraaf” via internet op www.telegraaf.nl. Naar het oordeel van de voorzieningenrechter kan dan ook niet worden verondersteld dat via www.(de)pedograaf.nl een ander publiek wordt bereikt.”

 

Van auteursrechtinbreuk is dan ook geen sprake, aldus de rechter. Dat lijkt mij het juiste oordeel. Hoe kan er immers sprake zijn van een nieuw publiek, wanneer heel Nederland al toegang heeft tot de website telegraaf.nl?

 

Het gebruik van de domeinnaam (de)pedograaf.nl wordt wel onrechtmatig geacht tegenover de Telegraaf. De term “pedograaf” heeft namelijk “vanwege de auditieve en visuele overeenstemming met de term “pedofiel” een diffamerend karakter,” aldus de voorzieningenrechter. Om die reden mag Kat die domeinnaam niet langer gebruiken.

 

Lees het hele vonnis hier.

BRON: IE-Forum.nl


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.