NL EN
  • Home»
  • Weblog »
  • Paspoortzaak over de vingerafdruk van start

Paspoortzaak over de vingerafdruk van start

Op maandag 29 november 2010 diende de comparitiezitting, inclusief pleidooi, bij de rechtbank Den Haag in de zgn. Paspoortzaak. Stichting Privacy First en 21 natuurlijke personen vorderen o.m. buitenwerkingstelling van delen van de Nieuwe Paspoortwet, die onder meer voorziet in de aanleg van een centrale database met vingerafdrukken van een ieder die een reisdocument aanvraagt. De vingerafdrukken mogen ook voor opsoringsdoeleinden worden gebruikt, aldus de wet. 

Vita Zwaan en ik voerden pleidooi namens de Stichting en de natuurlijke personen. 

WebWereld heeft een verslag gepubliceerd van de zitting, waaruit het onderstaande is overgenomen.

"De staat voelt niets voor een verbod en vroeg de rechter de eisers niet ontvankelijk te verklaren, zodat de zaak niet inhoudelijk hoeft te worden behandeld. Volgens Bitter kunnen burgers ook naar de bestuursrechter als zij het niet eens zijn met de verplichte afgifte van een vingerafdruk. Inmiddels lopen er al een aantal procedures. Daarnaast zou de stichting volgens de landsavocate niet het recht hebben om deze rechtszaak aan te spannen. De rechter heeft hierover ook de nodige vragen.

Advocaat Christiaan Alberdingk Thijm vertelde dat zijn cliënt dat toch echt anders ziet. Allereerst heeft Privacy First het doel voor de privacy op te komen en daarnaast staan zij mensen met raad en daad terzijde als zij moeite hebben met het principe van een vingerafdruk in het paspoort. Daarvoor zijn er zelfs mensen die gratis advies geven en dus kost dat geld. Albertdingk Tijm is juist verbaasd dat Binnenlandse Zaken zelf niet juridische helderheid wil.

Een van de dingen die Alberdingk Thijm opvoert is de bezorgdheid rond beveiliging. “Heel veel dingen weten we nog niet”, vertelt hij. Zo is nog niet duidelijk hoe de database eruit ziet, hoe dat in detail beschermd gaat worden en vooral hoe de zoekfunctie vorm krijgt. De risico’s van misbruik zijn volgens hem groot.

Daar is de landsadvocaat het totaal niet mee eens. Voor haar is juist belangrijk dat alle gegevens worden versleuteld, de vingerafdruk los wordt bewaard en het minstens zo belangrijk is dat de vingerafdrukken dubbel worden versleuteld. De beveiliging is volgens haar dus prima geregeld en de eisers kunnen niet één incident noemen waar het al is misgegaan. Men zal echt gaan voldoen "aan de hoogste" standaarden, zo zegt ze.

Ook heeft Bitter weinig begrip voor het argument dat Nederland verder gaat dan veel andere landen. De Europese regels verplichten niet meer dan twee vingerafdrukken die op een chip in het paspoort komen, maar Nederland vraagt er vier. “In Frankrijk worden er acht opgeslagen. Dat zijn er dus zes meer dan de twee verplichtte”, sneerde ze tegen Alberdingk Thijm.

Volgens Bitter is de opslag van de vingerafdruk hard nodig. De staat voert aan dat die gegevens onmisbaar zijn op het moment dat een burger zijn paspoort verliest en een nieuw paspoort wil krijgen. De controle tegen bestaande gegevens worden nu ook al uitgevoerd, stelt Bitter.

Toch is Alberdingk Thijm niet onder de indruk. Hij wees er herhaaldelijk op dat het doel alleen verificatie van een identiteit kan zijn en niets anders. Die identificatie bestaat uit een controle van de chip en dat is de Europese regelgeving, meer niet. Het zou tegen hoger recht zijn om dan toch door te gaan met het gebruik voor andere doelen. Daarbij wijst Alberdingk Thijm dat oorspronkelijke doel, “look-a-like”-fraude tegen te gaan, slechts een klein probleem is dat vorig jaar maar 67 keer voor kwam. Ter illustratie haalt hij twee legitimatiebewijzen uit zijn zak. “Dit ben ik en dat is het legitimatiebewijs van mijn broer", zei hij tegen de rechters.

Voor de eisers is het duidelijk: de staat zal verder gaan met de database dan de bedoeling is en uiteindelijk ook opsporing gaan doen. “Daarvoor is de database niet bedoeld en dat gebeurt niet”, stelt Bitter in reactie. Of de wet door de rechtbank ongeldig wordt verklaard, is onzeker. Eerst moeten de 21 burgers en de stichting ontvankelijk zijn. Dan pas spreekt de rechter zich over de inhoud uit. De rechtbank doet op 28 januari 2011 uitspraak."

Lees hier het verslag op WebWereld.

Foto: Guus Schoonewille

BRON: WebWereld


PAGINA DOORSTUREN

DEZE PAGINA IS SUCCESVOL DOORGESTUURD!

REACTIE (1)

Koen Versmissen woensdag 1 december 2010 16:57

De rechtbank doet uitspraak op de internationale privacydag. Dat zit wel goed, dus... :-)

EEN REACTIE PLAATSEN

UW E-MAIL ADRES WORDT NIET GETOOND AAN ANDERE BEZOEKERS.

  1. NAAM
  2. E-MAILADRES
  3. BERICHT
  4. WANNEER U DEZE REGEL KUNT LEZEN, VUL HET VOLGENDE VELD DAN NIET IN!
  5.